Nagyon izgalmas látni, hogy milyen retró rúzsok taroltak a piacon az elmúlt száz évben. A sminktrendek sokat változtak az évek múlásával.

hirdetés

A rúzs még azoknak a nőknek a piperetáskájában is megtalálható, akik alapvetően nem szoktak sminkelni. A színes ajakkencék talán a legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott szépségápolási termékek, amelyekkel egy pillanat alatt nőiesebbé varázsolható a megjelenés.

Nem véletlen, hogy a rúzsok már ötezer éves múlttal rendelkeznek, történelmük során pedig óriási változásokon mentek keresztül. A rúzs átalakulását nem csupán a szépségipari fejlődés befolyásolta, a trendek egyaránt hatással voltak az ajakfények és színezők alakjára, állagára, formájára, valamint árnyalatára.

Ilyenek voltak a retró trendek: rúzsok 1920-tól napjainkig

Az ókorban még státuszszimbólumnak számító rúzs mára alapvető sminktermékké vált, a legtöbb hölgy személyes repertoárjában megtalálható néhány mesés árnyalat. Míg annak idején különböző erősen pigmentált gyümölcsökkel oldották meg az ajkak árnyalását, az 1900-as évekre már sokat fejlődött a szépségipar. Száz évvel ezelőtt hasonló rúzsokat használtak, mint manapság, külsőre legalábbis biztosan.

Az első gépsoron gyártott rúzst 1915-ben készítették, tehát egyáltalán nem meglepő, hogy pár év leforgása alatt igencsak fellendült a rúzsipar, az ajakkencék az egyik legnépszerűbb sminktermékké váltak. A videóban az elmúlt száz év fejlődését és alakulását mutatja meg a blogger. A retró rúzsok ugyan nem sokban térnek el a manapság használatos verzióktól, mégis szemmel látható a különbség.

 

A húszas években a filmipar fellendülésével egyidejűleg a rúzshasználat is előtérbe került, akkoriban a sötét, matt és sűrű verziók terjedtek el a hölgyek körében. A videóban is látható és csupán szemmel is érzékelhető, hogy milyen nehezen kenhető volt ez a formula. A szép eredményhez biztos nem ártott némi gyakorlat és szakértelem.

Az évek múlásával a gyártók láthatóan sokat dolgoztak a rúzsok állagán, kenhetőségén, ám a merész színeknek senki nem intett búcsút. A hölgyek abszolút kihasználták a vörös és sötét tónusokban rejlő extra nőiességet, a rúzsok segítségével könnyedén fel lehetett turbózni a vonzerőt.

Az ötvenes években különösen nagy hangsúlyt kaptak a vörösre festett telt ajkak. A kor szexszimbólumai, mint például Marilyn Monroe, előszeretettel alkalmazták a tüzes ajakkencéket.

A hatvanas évektől kezdve a sminktrendeket is meghódította a csillogás, amit a gyártók a rúzsokba is bele akartak csempészni. Ahogy eleinte a matt verziók is nehezen kenhetők voltak, úgy a csillámos rúzsokkal sem volt egyszerű bánni. Ezután nem csak a ragyogó hatás számított trendinek, a paletta ugyancsak cserélődött. A piros és rózsaszín ajakkencéket a barnás árnyalatok szorították le a trónról, a kilencvenes évektől kezdve ugyanis a sötét, barna és mélylila színben pompázó rúzsok lettek a legnépszerűbbek.

A sötét rúzsokat később a csillámló szájfények váltották. Az elmúlt évek sminktrendjei leginkább a natúr színeket részesítették előnyben, a natúr, bézses és halvány rózsaszínes árnyalatok taroltak.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés