Amilyen olcsó alapanyag a lenmag, annyira hasznos a szépségápolásban, hiszen értékes összetevőinek köszönhetően, a haj és a bőr problémáira is megoldást jelent.

A hullámos és göndör fürtöket fokozottabban, de az egyenes tincseket is érdemes alaposabban hidratálni nyáron, hiszen ilyenkor gyakrabban mosunk hajat, valamint a strandok klóros vize és az erős napsugárzás egyaránt kiszáríthatja szálakat.

Az elnehezült, durva tapintású, töredezésre hajlamos frizura számára aranyat ér a lenmagból kinyert gél, mely tartalmazza a magvakban található omega-3 zsírsavakat és esszenciális olajokat.

Az alfa-linolénsavban, fehérjében, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag lenmagot nemcsak fogyasztani érdemes, hogy megtapasztaljuk előnyeit, hanem zselés géljét bőr- és hajápolóként is alkalmazhatjuk. A kissé bizarr állagú pakolást igazán könnyű elkészíteni, ráadásul hasznos tulajdonságai mellett az is vonzóvá teszi, hogy már 160 forinttól hozzájuthatunk 250 grammnyi adaghoz, mely sokáig kitart és számtalan módon felhasználható.

Megállítja a hajhullást, és regenerálja a száraz, sérült szálakat

A lenmagzselé antioxidáns anyagainak és olajtartalmának köszönheti regeneráló, tápláló, illetve hidratáló erejét. Ám a ráncok megelőzésén és a bőrfeszesítésen túl, a különféle hajproblémákat is hatékonyan kezeli. Már néhány használat után megállíthatja a fejbőr és a tincsek kiszáradásán alapuló hajhullást, illetve puhábbá, selymesebbé, fényesebbé varázsolja a frizurát.

A töredezett, sérült hajszerkezet következtében a nedvesség nem tud bent maradni a szálak belsejében, így azok sérülékenyebbé, porózusabbá válnak. A hajszálak belsejét kutikulák védik a külső hatásoktól, melyek úgy helyezkednek el, mint a halpikkelyek.

Amikor a tincsek szálkásak, és sprőd tapintásúak, egyértelmű, hogy a kutikulák sérültek és nyitottak. Ennek következtében a tincsek még szárazabbá válnak, és a szálak töréséből ered a hajhullás. A lenmagzselé-pakolás feltölti tápanyagokkal a fürtöket, illetve olajtartalmával hidratálja, és lezárja a nyitott kutikulákat. Már negyed óra alatt csodát tesz a hajjal, de a hidratáláson túl, másra is alkalmas.

Ha még hetek múltán is erős hajhullást tapasztalsz, érdemes orvossal kivizsgáltatnod az okát.

Göndörítő zselé a lenmag szépítő erejével

Hullámos, göndör fürtök ápolására és formázására is tökéletes célt szolgál a lenmagzselé. Bár az állagát szokni kell, az tény, de nem hagy ragacsos nyomot a hajon, mint a legtöbb göndörítő krém és gél, illetve nem nehezíti el a hajszálakat. Lágy loknikba rendezi a frizurát, melynek egész nap megőrzi a tartását. Közben pedig megakadályozza, hogy eltöredezzenek és elkopjanak a hajvégek, így elkerülhető a szénakazal-hatás.

Lenmagzselé készítése

A pakoláshoz csupán két összetevő szükséges: víz és lenmag. Az adagok kiméréséről és a zselé elkészítéséről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Amikor megfelelőnek érzed a zselé állagát, készíts elő finom szűrőt, amin nem jutnak át a magok, és szűrd le a gélt jól zárható, ételtároló kis edényekbe. Ha nem használod fel az összes gélt, érdemes hűtőben vagy fagyasztóban tárolni, hogy tovább elálljon.

Várd meg, míg kihűl a zselé, majd hajmosás után egyenletesen oszlasd el a pakolást hajtövektől a végekig. Vizes, vagy törölközőszáraz tincseken alkalmazd. Alaposan masszírozd bele a fejbőrbe és a hajszálakba a gélt, majd vegyél fel zuhanysapkát, vagy tekerj folpack fóliát a fejedre. Várj negyed órát, azután öblítsd le a pakolást a hajadról, és a szokásos módon használj balzsamot.

Ha a göndör fürtjeidnek szeretnél lágy tartást adni, oszlasd el a zselét a vizes hajadon, és kiöblítés nélkül hagyd így megszáradni. Néha nyomkodd át a tincseket, hogy szépen rugózzanak, és ne keményedjenek meg. Gyönyörű, fényes frizurát, és rugalmas loknikat kapsz majd.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés