Ha igazán szép, nőies és ápolt kezeket szeretnél, nem csupán a bőrápolásra kell jelentős hangsúlyt fektetni, hanem a körmök egészségére is. Számos nő küzd az elvékonyodó, töredező körmök problémájával, amiről sokan azt gondolják, nincs rá megfelelő megoldás, és elfogadják úgy, amilyen.

hirdetés

 

A háttérben rejlő okok nagyon eltérőek lehetnek

A körmök töredezése, elvékonyodása néha súlyos, ámde kezelhető problémát jelez, és van, amikor pedig egészen egyszerű változtatni a gondok forrásán. Az egyik leggyakoribb magyarázata a zavaró és nem túlzottan esztétikus körmök kialakulásának a vashiány, ami főleg hiánytáplálkozásból ered.

Nem ritka, hogy a dehidratáltság vagy a gyakori kézmosás okozza a problémát. A kézmosó szerek száríthatják a bőrt, amibe a körömágy éppúgy beletartozik, tehát ebben az esetben sérülnek a körömnövekedésért felelős szövetek.

 

Az acetonos körömlakklemosó használata is nagyban hozzájárulhat a töredezéshez, hiszen az erős vegyszer eltávolítja a köröm természetes olajait, amely ezáltal veszít rugalmasságából, törékennyé válik és kiszárad.

Az, aki nem a lemosható lakkokra esküszik, hanem műkörmöket készíttet magának, szintén tapasztalhatja a töredező körmök problémáját, ám teljesen más okból adódóan. Ha egy zselés kreáció vagy géllakk alatt vékonyodik el a köröm, annak egész egyszerűen a túlreszelés az oka.

Az anyag felvitele előtt a körömfelület polírozásra kerül, hogy a később elkészülő manikűr ne csak csodálatosan szép, de igazán tartós is legyen. Könnyű azonban abba a hibába esni, hogy valaki túl durva reszelővel igyekszik elérni a hatást, vagy túlzottan sokáig reszeli azt. Ez odáig fajulhat, hogy a körömfelületen egy lyuk keletkezik, azonban ez már olyan súlyos sérülés, amivel mindenképpen hozzáértő orvoshoz kell fordulni a fertőzések elkerülésének érdekében.

Minden esetben van megoldás a töredező körmök ellen

Ha vashiány áll a probléma hátterében, az elsődleges megoldás egyértelműen a vaspótlás lehet. Érdemes vasban, folsavban, B-vitaminokban gazdag ételeket fogyasztani, akár egy élénkítő smoothie-ként is. Azonban mindenképp ki kell deríteni, nincs-e felszívódási zavar a háttérben, így az orvosi kivizsgálás elengedhetetlen.

A vitaminokat tekintve az A-vitamin kapszula formájában vagy olajverzióban való alkalmazása egyaránt egészségesebb körmöket varázsol. Súlyosabb esetben az alapos A-vitaminos olajjal vagy krémmel való bedörzsölés után ajánlott egy cérnakesztyű használata a hatóanyag teljes beszívódásáig.

A hidratáció a megoldás alapvető kulcsa lehet a töredezettséggel szemben, és ezt fontos kívül-belül rendszeresen megtenni. A megfelelő mennyiségben történő vízfogyasztás segíthet a problémán, valamint érdemes olyan hidratáló termékeket használni, amelyek a bőr mélyebb rétegeit is védik a kiszáradástól, mondjuk ureát, glicerint, esetleg ceramidokat tartalmaznak.

 

Acetonos körömlakklemosó helyett már számos acetonmentes alternatívát lehet megvásárolni, nem árt elkerülni az erős vegyszereket tartalmazó termékeket.

Vannak célzott körömerősítő szérumok és krémek, amelyek vitamintartalmuknak köszönhetően serkentik a regenerációt. Sőt mi több, akár te magad is készíthetsz pakolást a tökéletes eredmény érdekében. Amíg a körmök nem érik el korábbi egészséges állapotukat, tartózkodni kell az újabb műköröm készíttetésétől.

Alapvető szabály a körmök védelmében, hogy a lehető legtöbb káros hatástól óvni kell sérülékeny szerkezetüket. Ne érintkezz közvetlenül erős tisztítószerekkel és olyan vegyi anyagokkal, amelyek jelentősen felerősítik a már egyébként is jelen lévő és zavaró problémánkat. Takarításhoz és mosogatáshoz használj gumikesztyűt, így idővel megerősödnek a töredező körmök.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés