A béta-karotin és az E-vitamin kombinációja ellenállóbbá teszi a napfénynek kitett bőrt, hiszen mindkettő lassítja a fotóöregedést.

A fényvédelemre egész évben oda kell figyelni, de nyáron – nemcsak napozáskor és vízparton – a magas faktorszámú naptejek használata kötelező, hiszen az erős UV-sugárzás következtében károsodhatnak a bőrsejtek, és felgyorsulhat a bőröregedés. Az UVA-sugaraknak védelem nélkül kitett bőrfelszínt más is fenyegeti a leégésen kívül, például rövidtávon nap- és pigmentfoltok, illetve száraz, ráncos területek alakulhatnak ki, hosszabb távon pedig megnő a rosszindulatú bőrelváltozások kialakulásának kockázata.

Bár nem vagyok hófehér bőrű, és viszonylag nehezen égek le, nagyon odafigyelek arra, hogy még egy röpke séta ideje alatt is óvjam a bőrömet legalább egy húszas faktorszámú naptejjel, hiszen tíz perc alatt is képes vagyok lebarnulni. Ennek következtében, a nyári színem nem mindig egyenletes, de az önbarnító kencéktől ódzkodom, és a szoláriumot sem kultiválom.

Nyár elején a Nivea elküldte nekünk az új naptej-családját tesztelésre, én pedig azonnal felkaptam a fejem a béta-karotinos napozókrémre, amely ellenállóbbá teszi a bőrt a káros napsugarakkal szemben, mégis segít megőrizni a napcsókolt barnaságot, miközben ápol és regenerál. A Nivea Sun karotinos napozókrém SPF6 abban különbözik egy szimpla testápolótól, hogy felkészíti a bőrt a napozásra, illetve meghosszabbítja természetes barnaságát.

Nem naptej, nem is önbarnító, akkor mit tud?

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, amely segít megőrizni a bőr egészséges állapotát. Ellenállóbbá teszi védelmi rendszerét, ezáltal lassítja a bőröregedés folyamatát. A Nivea még E-vitaminnal is dúsította a krémet, amely az egyik legjobb bőrvédő hatású antioxidáns.

Naptejnek mondjuk, nem nevezném ezt a testápolót, hiszen csak 6 faktoros fényvédelmet nyújt a bőrnek, aminél még a nappali arckrémem is többet tartalmaz, egész pontosan 15 faktort. Ám arra tökéletesen megfelel, hogy ha huzamosabb ideig tartózkodom erős napsütésben, akkor magasabb faktorszámú naptejjel kiegészítve, egyenletesebb és intenzívebb színt adjon a bőrömnek, károsító hatások nélkül.

Azt egyelőre nem tudom lemérni, hogy az UV-sugárzás okozta fotóöregedés lelassult-e nálam, de nagyon szeretem a krémnek azt a hatását, hogy egyenletesebben barnulok rövid idő alatt, és az erős napfény hatására sem szárad ki a bőröm, amikor használom. Nincs strandolás utáni bőrhúzódás, kellemetlen érzés, sőt, üdének, simának és puhának érzem tőle a bőrömet. Azt is észrevettem, hogy amikor rendszeresen használom, hamarabb regenerálódnak a bőrhibák, még a szúnyogcsípés elvakart helye is gyorsan behegedt.

Nem teljesen vízálló, újra és újra kenegetni kell, de viszonylag jól bírja a fürdőzést. Egy darabig zsíros hatást kelt a bőrön, mint a legtöbb napozókrém, de, amikor már felszívódott, nem fénylik, és nem ragacsos. Karotintartalma miatt a krém sárgás színű, ezért vigyázni kell vele, mert könnyen összefoghatja a ruhát, amíg nem szívja be a bőr teljesen. Utána már nem maszatol. Volt alkalmam esőben is megtapasztalni, hogy viselkedik, szerencsére nem ázik le, nem hagy sárgás foltokat a bőrön, sem a ruházaton.

Sajnos tartalmaz alkoholt, ezért érzékeny bőrűeknek nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb napozó testápoló. Az én bőrömet ugyan nem kezdte ki, pedig elég kényes tud lenni, de nem is használom olyan gyakran, hogy gondot okozzon. A naptejek nem tolakodó, de jellegzetes illatával rendelkezik, ami gyorsan elillan, nem ül meg a bőrön. Az izzadást is jól tűri, nem fénylik, nem zsírosodik tőle a bőr, ezért nagyon kellemes használni.

Drogériákban kapható, általában a naptejek közé teszik. Az ára 2000 forint körül mozog. Nem pumpás kiszerelésű, olyan a flakonja, mint egy testápolóé.

Kiemelt kép: Getty Images.

Termékfotó: Nivea.hu.

  • Megosztás:
hirdetés