Az egyes országok, nemzetek történelme eltérő, így a szépségrituáléik is többnyire különböznek egymástól. A nőknek alkalmazkodniuk kellett a földrajzi adottaságokhoz, és megtanulták felhasználni a természet által nyújtott lehetőségeket. A marokkói nők szépségápolási trükkjei a múltban gyökereznek, egyes kencéket például évszázadok óta alkalmaznak, ilyen például az argánolaj.

hirdetés

Marokkó történelme rendkívül gazdag, számos kulturális örökség található az országban. A különleges városok pedig valósággal vonzzák a turistákat. Az izgalmas vidékek sokszor váratlan titkokat rejtenek, melyeket áthat a hagyomány és a mozdulatlanság.

Európa az utóbbi években újra felfedezte Marokkó szépségeit. Egyre népszerűbb, sokan látogatnak el az országba, és ismerik meg a páratlan szépségű városokat. Az utazók sokszor nem csupán szuvenírekkel, szép emlékekkel gazdagodnak, hanem megismerhetik a marokkói nők szépségszokásait, esetleg beszerezhetik az általuk használt csodaszereket.

Ezekre a szépségpraktikákra esküsznek a marokkói nők

A marokkói nők szépségápolási szokásai a múltban gyökereznek. Rengeteg olyan praktika van, melyet évszázadok óta alkalmaznak. A fő szempont mindig is a tisztaság és a természetesség volt számukra, ehhez válogatták össze a kencéket.

Argánolaj

Az argánolaj népszerű szépségkence hazánkban, ám Marokkóban már évszázadok óta használják. Az olajat egy fának a kérgéből nyerik, szépészeti hatására pedig egészen hamar rájöttek. A hölgyek a száraz idő negatív hatásai ellen használják az arcukra, mivel erősíti a bőr lipidrétegét, ezzel csökkenti a vízvesztést, miközben nem tömíti el a pórusokat. Rengeteg E-vitamin, antioxidáns található benne, ezért jótékony hatással van a bőrre. Hajra úgyszintén felkerülhet, csökkenti a töredezést, és erőssé varázsolja a tincseket.

Agyag

Az agyag szintén népszerű szépészeti összetevőnek számít, régóta használják különféle pakolásokhoz. Marokkóban gyakran az egész testet agyaggal kezelik, esetenként még a hajpakolásba is bekerül, mint összetevő.

Az agyag remek választás zsíros, kombinált bőrre. Egyensúlyba hozza a faggyútermelést, és kitisztítja a pórusokat. Rengeteg kozmetikumban megtalálható összetevőként, maszkot pedig akár te is készíthetsz.

Illatos víz

Az illatosított vizek – különösen a rózsavíz – kiemelten népszerűek. Sok antioxidánst tartalmaznak, természetes összetevőből készülnek, és hidratálják a száraz bőrt. A rózsavízzel készült bőrápolókat könnyedén megvásárolhatod a drogériákban, vagy akár otthon is elkészítheted a kencét, ehhez itt találsz receptet.

Marokkói fekete szappan

A marokkói nők egyik kedvenc szépítőszere olívabogyóból és különféle növényi olajokból készül. Legtöbbször az agyag után kerül be a szépségrutinba, gyakran az egész testre felkenik. Remekül hidratálja a száraz bőrt, minimálisan hámlaszt, így elősegíti a tápanyagok hatékonyabb felszívódását, és bársonyosan puha bőrérzetet eredményez.

Hámlasztó kesztyű

A szépségrituálét a marokkói nők sokszor a kessával, vagyis a hámlasztó kesztyűvel fejezik be. Ezt a zuhany alatt alkalmazzák, így elkerülhető, hogy a bőrfelület megsérüljön. A kesztyű segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, a bőr sokkal puhább lesz, és a különféle olajok, testápolók hatékonyabban beszívódnak.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés