A tökéletes parfüm megtalálása időbe telik, hiszen az évek során változik az ember, finomodik az ízlése, és a korábban kedvelt illatjegyek már nem is annyira kecsegtetőek. Az illat hozzátartozik a megjelenéshez, növeli az önbizalmat, a személyiséghez passzoló parfümkompozíció pedig igazán magabiztossá tesz, ezért érdemes alaposan megnézni a terméket. Ehhez adunk most pár hasznos tippet!

hirdetés

A parfümvásárlás a legtöbb nőnek feladja a leckét, hiszen a drogériák polcai szinte roskadoznak a hívogató, csinos üvegcséktől, amelyek páratlan, különleges illatjegyekből megkomponált kölniket tartalmaznak. Ám a választék láttán könnyedén elveszettnek érezhetjük magunkat, és a sokadik parfüm megszaglászása után legtöbbször üres kézzel, tanácstalanul távozunk az üzletből.

A tökéletes parfüm megtalálása már csak azért sem egyszerű, mert évszakonként más-más kompozíció passzolhat a hangulatunkhoz. Míg tavasszal a hölgyek többsége a rózsás, édesebb összeállításokat kedveli, ősszel már a karakteresebb, erősebb illatokhoz vonzódik. Így a korábbi kedvenc elixír háttérbe szorulhat, és új illatelegyre van szükség, amely megfelel a megváltozott ízlésnek.

Tippek, amelyekkel könnyedén megtalálható a tökéletes parfüm

A parfümkompozíció kiválasztásánál rengeteg dologra kell figyelni, és a teszterek végigszagolgatását, befogadását sem szabad elsietni. Ha nem érzed magad elég határozottnak, akkor többször visszatérhetsz az üzletbe, hogy tovább ismerkedj a szimpatikus termékekkel.

Egyébként sem érdemes egyszerre sok illatmintát szimatolgatni, mert egy idő után torzul a szaglóérzék, és nem tudsz majd különbséget tenni a finom és tolakodó aromák között. Úgy érzed majd, telítődtél – sokan például émelyegni kezdenek ilyenkor -, és minden illatélmény kellemetlenné válik számodra. A legjobb, ha már otthon elkezded az információk begyűjtését, melyek a későbbiekben nagy segítségedre lesznek az illat kiválasztásakor.

Eau de Parfum vagy Eau de Toilette?

Az első és legfontosabb az illat koncentrációja, ez minél magasabb, annál többe kerül a termék, és természetesen tovább is érezhető a bőrön. A magas ár sokakat elriaszthat, ám ezekből a parfümökből legtöbbször csupán egy fújás szükséges, így a befektetés hosszabb távon megtérül.

A jelzések az alábbiak lehetnek:

  • Parfumes vagy perfumes: ez a legmagasabb koncentráció, így egész nap kitart az illat, csupán egy fújás szükséges belőle.
  • Eau de Parfum: magas koncentráció, ha ezzel a jelzéssel látták el a terméket, nagyjából hat órán keresztül érezhető illatra számíts.
  • Eau de Toilette: a parfümök ára jellemzően alacsonyabb, ám az illat kevésbé tartós, nem elegendő egy nap egyszer használni.
  • Eau de Cologne: friss, szolid, de két óra után az illat magától eltűnik.

Illatjegyek

A parfümök illata idővel változik, ez annak köszönhető, hogy az illatjegyek párolgása nem egyforma.

  • fejillat: ez az első illat, amit megérzünk a parfüm kifújása után, ám pár óra múlva már nem érezhető, ezért semmiképp se ezt vedd alapul a vásárlásnál.
  • szívillat: ez adja meg a parfüm esszenciáját, legtöbbször a szívjegyek alapján kategorizálják a terméket a gyártók. Nagyjából 2-3 óráig érezhető, ez már alapja lehet a parfümvásárlásnak.
  • alapillat: sokszor csak később jelentkezik, az erősebb parfümök esetén előfordulhat, hogy még fürdés után is érezhető a bőrön.

Az illatjegyek eltérő kibontakozása miatt nem ajánlott hirtelen döntést hozni, hiszen előfordulhat, hogy a drogériában kellemesnek tűnő illat később egyáltalán nem passzol, vagy tolakodóvá válhat számodra.

Így próbáld ki a parfümöket

A parfümöket vásárlás előtt mindig le kell tesztelni, ám ehhez kevés a tesztcsík. Mindig a bőrön próbáld ki, lehetőleg olyan helyen, ahol nem éri víz, például a könyökhajlatban. Így a nap folyamán többször is megszagolhatod, és az illatjegyek kibontakozása után eldöntheted, hogy valóban passzol-e hozzád az adott parfüm.

A vásárlás során maximum három parfümöt szagolj meg, mivel csupán ennyi illatot tud megkülönböztetni az orr. Szintén sokat számít, ha elsőként a virágosabb, gyümölcsösebb jegyeket tartalmazó parfümkompozíciókat illatozod meg, hiszen a fás jegyek után már nem éreznéd a lágyabb elixíreket.

Ha vannak számodra szimpatikus parfümök, akkor vásárlás előtt az interneten áttanulmányozhatod a főbb illatjegyeket, így eldöntheted, hogy az ízlésednek megfelelő-e az adott illatkompozíció vagy sem. Sokkal határozottabban érkezhetsz az üzletbe, és megspórolhatsz elég sok időt, illetve megóvhatod magad a felesleges pénzköltéstől.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés