Gyakori és zavaró probléma a fejbőr könnyen zsírosodása, az olajos hajtövek pedig igencsak lerontják a frizura összképét. Alkalmanként mindenkivel előfordul, hogy egyéb teendők miatt csúszik a hajmosás. Ilyenkor jön a száraz sampon, amivel elkendőzhetők az olajos hajtövek. Egy népszerű házi praktika szerint a hintőpor ugyanúgy rászórható a hajra, a porállagú sampon helyettesítése gyanánt. Ám a szakértők többsége ezt nem ajánlja!

hirdetés

A száraz samponok pár évvel ezelőtt lettek felkapottak, és hamar meghódították a kozmetikai ipart. Manapság már rengetegféle készítményt lehet kapni, vannak kifejezetten sötét hajra kifejlesztett verziók is. Ám időközben az is kiderült, hogy a termék túl gyakori, nem megfelelő használata fejbőrproblémákhoz vezethet.

A száraz sampon túl gyakori alkalmazása lerakódásokat, irritációt okozhat. Ettől hámlani, viszketni kezdhet a fejbőr, ami idővel hatással van a hajhullásra, illetve a hajnövekedésre. Ezért a szakemberek csupán alkalmanként ajánlják a készítményeket, a rendszeres használatukat jobb mellőzni.

Hintőpor száraz sampont helyett

Ám nem csupán a száraz sampon tudja elfedni az olajos hajtöveket. Hasonló hatása van a hintőpornak, amit még egyszerűbb is beszerezni, ráadásul olcsóbban kapható. Bár valamennyire semlegesíti, felitatja a zsírt, éppolyan károkat tud okozni, mint a porállagú sampon.

A Byrdie szakértőket kérdezett meg a témában, akik elmondták, hogy a hintőpor nem minden esetben tudja ugyanazt, mint a száraz sampon. Az egyik legnagyobb különbség, hogy a samponok sok esetben tartalmaznak alkoholt, ami fertőtleníti a fejbőrt. Ezzel szemben a hintőporban ez nem található meg. Így az arra fogékonyaknál elszaporodhatnak a baktériumok, gombák, melyek később fejbőrirritációt és aknét okozhatnak. Ennek akkor nagyobb a kockázata, ha gyakran kerül fel a hintőpor a fejbőrre.

Van haszna is, mivel a hintőpor kevesebb káros anyagot tartalmaz. Ez bizonyos szempontból hasznos, ám ennek ellenére okozhat irritációt. A túl gyakori használata nem javasolt, ahogyan nagy mennyiséget sem szabad belőle a fejbőrre szórni. Annak, akinek a fejbőre hajlamos a hámlásra, viszketésre ajánlott elkerülnie ezt a megoldást.

Így használd, ha muszáj

A szakértők szerint nem jó, ha a hintőpor rendszeresen száraz sampon helyett kerül a hajra. Megvannak erre a speciális termékek, melyek direkt olyan célból lettek kifejlesztve, hogy felszívják a fejbőrön, hajszálakon lévő olajokat. Alkalmanként felkerülhet a hintőpor, de sokkal kevesebb kell belőle, mivel teljesen máshogyan működik.

A hintőpor valójában a nedvesség megszüntetésében jeleskedik, felszívja az izzadságot és védőréteget képez a bőrön, hogy ne veszítsen nedvesség- valamint olajtartalmából. Vagyis, bent tarja az olajat, míg a száraz sampon felszívja azt. A kettő között nagy különbség van, a hintőpor használatával ugyanis könnyedén beindulhat egy ördögi kör, mármint egyre gyakrabban szírosodhatnak a hajszálak.

Bár a száraz sampon a biztonságosabb választás, ezzel sem szabad túlzásba esni. Mindennapi használatra nem javasolt, csupán alkalmanként szabad vele egy-két nappal eltolni vele a hajmosást.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés