Haszontalan, semmire sem jó trendek mindig is voltak és lesznek. Már meg sem lepődünk az újabb és újabb átgondolatlan őrültségeken. Azt viszont nem értjük, hogy egyes influenszereknek miért jó, ha nagy elánnal népszerűsítenek olyan divathóbortokat, melyek a valóságban működésképtelenek, és csupán időpocséklásra valók. A maszkszerű, lehúzható smink például csak bizonyos megvilágításban mutat jól, nagyjából pár percig.

hirdetés

A lehúzható smink kissé félreérthető lehet, mert a megnevezés alatt többféle típus kering a köztudatban. Most nem azokra a szemöldök-, szemhéj- és ajakszínező termékekre gondolunk, melyeket úgy, mint egy matricát, fel kell helyezni a sminkelni kívánt területre, majd a sablon lehúzása után máris kész a makeup.

Hanem azokra a becsapós videóban tálalt, elvileg második bőrként illeszkedő komplett sminkekre gondolunk, amiket – állítólag egyszerűen – egyben le lehet rántani az arcról a használat után, mint egy lehúzható szépségmaszkot. Sokan azt gondolják, hogy lemaradtak valamiféle innovációról, és ezek a zseniálisnak titulált sminkek valamiféle termékújítás eredményei.

 

Ám valójában az eddig is létező folyékony latex nem éppen szokványos vagy rendeltetésszerű használatáról van szó. Tipikus „egy kitalálja, a többi utánozza” jelenség bontakozott ki ebből, pedig nem sok jót ígér az efféle sminkkísérlet.

Gyakorlatilag viselhetetlen a lehúzható smink, és még szórakozásnak sem jó

A folyékony latexet régóta használják a maszk- és sminkmesterek, többek között a durva sérüléseket, illetve az öregedő bőrt tudják utánozni vele, mondjuk egy filmforgatás vagy halloweeni móka kedvéért. A fehéres latex megtapad a bőrön, száradás után pedig szinte láthatatlan.

Jól formázható és rétegezhető, lehet vele ráncokat, sebeket vagy szörnypofát kreálni, persze úgy, hogy utána több réteg festéket kell felvinni rá. Az ügyesebbek egészen élethű és fantáziadús átalakításokra képesek a segítségével.

A bőrre felkenve különféle 3D-s effektek valósíthatók meg általa, de például a kiálló tárgyak testre rögzítésére is tökéletes – mármint szarvakat lehet vele ragasztani a homlokra, vagy a használatával imitálni lehet egy sebből kiálló kést, ollót vagy bármilyen rémséget.

Ez tulajdonképpen egy folyékony gumi, amit gumitejnek is neveznek, és színtelen változatban vagy különféle bőrtónusokban kapható. Nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat, és nem feltétlenül irritálja a bőrt, de nyilván nem mindennapos használatra ajánlják.

Egy egész nap viselt smink esetében például már lehetnének hátulütői, de szerencsére maga az anyag alkalmatlan arra, hogy reggeltől estig összetartson és épségben megőrizzen egy rámázolt makeupot. Az elmés ötlet szerint egy csapásra meg lehet szabadulni a bőrhibák és tág pórusok látványától, ha az alapozó alá folyékony latexet ken fel az ember. Mivel minden sminkréteg erre a láthatatlan gumimaszkra kerül rá, a festék nem ül meg a pórusokban, viszont levegőzni sem hagyja a bőrt, az biztos.

Úgy látszik, a trend nem új keletű, hiszen ez a sminkes vlogger már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy a mindennapi viselésre szánt lehúzható smink bármennyire is kecsegtető, egy nagy marhaság. Szórakoztatónak találta, de nem próbálná ki még egyszer.

 

Manapság ismét szárnyra kelt ez a sminkelési trükk, aminek valószínűleg sokan bedőltek, hiszen számos blogger és influenszer kelt versenyre egymással, hogy minél szebb makeupot alkossanak a folyékony gumi segítségével. Egyesek megosztották a követőikkel a tényt, hogy az efféle sminkek sajnos a szokásos értelemben vett viselésre alkalmatlannak bizonyulnak, de persze olyanok is akadtak, akik csak a pár pillanatig tartó tökélyt mutatták meg, az előzményeket és a smink eltávolítását már nem.

Ezért most tisztába tesszük: zombimaszkhoz, műsebek készítéséhez vagy az arc öregítéséhez tökéletesen alkalmas a folyékony latex, hiszen ezekben az esetekben az sem baj, ha a mimika hatására megtörik vagy felhámlik a gumival rögzített festék. Viszont egy nappali vagy alkalmi sminknél elég kirívó tud lenni, ha mondjuk evés-ivás vagy nevetés hatására úgymond bomlani kezd a csodásan megkomponált arc.

Ez pedig csak a szépséghibája, de bele lehet gondolni, mennyire zárja el az oxigént a bőrtől, ha az egész fizimiska felületére felkerül a maszkszerű latex. Ráadásul elképzelni is rossz, hogy egy óvatlan mozdulattal a szemébe is belekenheti az ember. A lehúzható smink cseppet sem egyszerű eltávolításáról pedig az alábbi videó árulkodik.

 

Nagyjából addig szép egy ilyen makeup, amíg fagyott arccal viseli az elkövetője, a mimikától ugyanis előfordulhat ráncosodás. Nem véletlen, hogy a filmforgatások alatt naponta többször megigazítja alkotását a maszkmester. Bár egyes influenszerek szerint a lehúzható smink olyan, mint egy rugalmas második bőr, amely tökéletesen makulátlan, de sajnos csak bizonyos mértékig veszi fel az arc felszíni változásait.

Például szimpla beszélgetés közben még a helyén marad, de egy hatalmas ásítást már nem biztos, hogy kibír, így sanszos, hogy kissé meggyűrődik. Szóval nem érdemes kipróbálni, maximum halloweenkor.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés