A meleg hónapokban a bőr tűrőképessége sokkal alacsonyabb, így nem meglepő, ha ilyenkor kevésbé tolerálja a nehéz állagú, esetenként vastag rétegben megülő krémeket és sminktermékeket. A legjobb tehát, ha nyáron –de akár télen is- olyan termékeket építesz be a rutinodba, amik olaj helyett vizet tartalmaznak nagyobb mennyiségben.

hirdetés

Mit jelent, hogy valami vizes bázisú?

Lényegében azt, hogy nagy mennyiségben tartalmaz vizet és olyan hidratáló összetevőket, amik segítik optimalizálni a bőr nedvességtartalmát. A víz biztosítja a termék könnyebb és gyorsabb felszívódását, továbbá vivőanyagként más összetevők beépülését is elősegíti.

Hogyan ismerheted fel, ha egy termék vizes bázisú?

Legtöbbször a textúrájáról, ami könnyű, hamar felszívódó és gyakran átlátszó, géles állagú. Nagyon jól építhető más termékekkel, így ha például használsz boostert, azt mindig a rutinod első lépései között alkalmazd. Mivel nedvességgel látja el a bőrt, remekül előkészíti azt a soron következő termékek befogadására.

Miért jobb, mint az olajos állag?

Először is, nem tömíti el a pórusokat, hagyja a bőrt szabadon lélegezni. A víz puhítja, hidratálja a bőrt, továbbá a termékben lévő egyéb értékes összetevők is eredményesebben jutnak a bőr mélyebb rétegeibe, így célzottabban tudják kifejteni hatásukat. Pont ez a tulajdonság teszi sok esetben eredményesebb arcápolóvá, mint a sűrű, nehéz textúrájú olajos változatokat.

Ezen kívül nagy előnye, hogy minden bőrtípusnak ajánlott, hiszen a száraz bőrt nedvességgel és tápanyagokkal látja el, míg az olajos bőrben kiegyenlíti a faggyútermelést azáltal, hogy biztosítja a kellő hidratálást. Pattanásos bőrre is inkább az ilyen termékek javasoltak.

Milyen hidratáló összetevők jellemzik még az ilyen termékeket?

Mielőtt megveszel egy kozmetikumot, nézd meg alaposan az összetevők listáját. A vizes bázisú arcápolók nagy koncentrációban tartalmaznak hialuronsavat és glicerint. Ezek mennyiségét úgy tudod ellenőrizni, ha az összetevőket vizsgálva az első helyek valamelyikén látod őket.

A hialuronsav természetes és kiváló vízmegkötő, ami az emberi bőrben is megtalálható. Tulajdonképpen úgy működik, mint egy szivacs, és vízzel elegyedve saját molekulájának ezerszeresét is képes beszívni.

A glicerin ugyancsak egy bőrazonos, kiváló vízmegkötő anyag, ami a bőr alsó rétegeiből kivonva a vizet biztosítja a bőrfelszín hidratáltságát.

Próbáld ki, ha vizes bázisú termékre váltasz, a bőröd is meghálálja majd!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés