Sokan ismerik a felkaron megjelenő apró, piros vagy fehér dudorokat, melyek olykor-olykor begyulladnak, de sokszor csak szárazon ülnek a bőr felszínén. Ezt a jelenséget – mert betegségnek nem lehet nevezni – keratosis pilarisnak hívják.

A bőr felszínén megrekednek az elhalt hámsejtek – melyek a keratin túltermelődése miatt nagyobb mennyiségben jelen vannak a bőrfelszínen -, és eltömik a pórusokat, ezért alakul ki a gyulladás. Az okok közt általában genetikai hajlam húzódik meg, és nincs köze például a személyes higiénéhez.

A keratosis pilaris eltüntetése

Aki már találkozott a problémával, pontosan tudja, hogy eltünteti szinte lehetetlen. Nyáron, amikor nem dörzsölődik a ruhához a bőr, és napfény is éri, sokan javulást tapasztalnak, de ősszel ismét romlik a helyzet. A zsíros bőrre való készítmények nem segítenek, sőt, és a radírozás sem oldja meg a problémát, mert csak felületi kezelést jelent.

Hosszútávon hámlasztással tüntethető el a keratosis pilaris. Ez történhet szalicillsavval – BHA – vagy glikol-, illetve gyümölcssavakkal, a lényeg, hogy rendszeres legyen a kezelés. A kozmetikai szalonokban is kérhetsz hámlasztó kezelést, de jobb, ha otthon, mindennaposan használható készítményt választasz. Itt nem kell nagyon erős koncentrációjú szerekre gondolni, mert a bőr a keratosis pilarisnak köszönhetően érzékeny is.

Sajnos végleges megoldást a lézer vagy esetleg a mikrodermabrázió jelenthet, de egyáltalán nem biztos, hogy beválnak.

Keratosis pilaris elleni kendők

Mivel én is ezzel a bőrproblémával bajlódom – nyáron jobb, de most, ősszel romlik -, örültem, amikor a Paula’s Choice egy kifejezetten erre a tünetegyüttesre szóló terméket dobott a piacra. Az amerikai márka híres arról, hogy problémákat orvosol, és nem általánosságban gyártja a kenceficéket.

A termék olyan, mint a nedves törlőkendő, hatvan darab van a jól visszazárható dobozban, illetve tulajdonképpen az is. A puha kendők szalicil-, illetve tejsavval vannak átitatva, és annyit kell tenni, hogy a tiszta, száraz bőrt áttörlöd vele – egy kendő elég nagy területre elegendő -, majd vársz negyed órát, és hidratálod. Teljesen illatmentes termékről van szó, hiszen a legtöbb illatanyag irritáló hatású. A bőrön marad egy kis filmrétegszerű valami, de nem zavaró, nyugodtan fel lehet ettől még öltözni.

Kicsit szkeptikus voltam, mert már elég sok mindent kipróbáltam. Az első használat után csak annyit éreztem, hogy finomabb a bőr a felkaromon, a negyedik-ötödik alaklom után – mindennap használtam – viszont a kis fehér göbök kezdtek eltűnni, illetve a méretük sokkal kisebb lett. A korábban elkapart foltok is halványodtak.

A teszt érdekében kihagytam két hét után egy hetet. Ekkor már egész jó volt a helyzet, szinte egységes bőrképet kaptam, de a törlőkendőmentes hét végére megint éreztem a göröngyöket. Így szorgalmasan folytatom tovább, és azt látom, hogy a kis kihagyás után gyorsabban hat a termék. Nálam semmilyen allergiás reakciót nem váltott ki. Nagyon kíváncsi vagyok a hosszú távú hatására – ha rendbe jött a bőröm, kétnaponta tervezem a használatát.

A dobozban hatvan kendő található, és most 9891 forintért veheted meg a Paula’s Choice oldalán – a rendes ára 10 990 forint.

  • Megosztás:
hirdetés