Az ugyebár nyilvánvaló, hogy kellemetlen szagú a koszos haj, de az úgynevezett fejszag rendszeres hajmosás mellett is kialakulhat, sőt, eléggé gyakori problémát jelent ősszel és télen. A mesterfodrász elárulja, hogy milyen okok állnak a jelenség mögött, és ahhoz is tippeket ad, hogyan lehet megelőzni a problémát.

hirdetés

A kellemetlen szagú haj problémája bárkit érinthet, hiszen nem csupán arról van szó, hogy elhanyagolt a frizura. Az egészséges fejbőr általában szagtalan, ám időnként előfordul, hogy a higiéniai szokások betartása mellett is kialakul a fejszag. Ennek oka lehet a szennyezett városi levegő, vagy a nem megfelelő termékek használata, de a rossz hajápolási szokások éppúgy elősegíthetik a problémát. Ősszel mindezek mellett a változó időjárás sem tesz jót a haj állapotának, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ápolására.

– Ősszel az időjárás megváltozik, hűvösebb és szelesebb lesz, ilyenkor könnyen összekócolódik a haj, nehezebb kibontani. Sokan hajlamosak ilyenkor szárazon tépni a fésűvel, kefével, ami a hajszerkezet roncsolódásához vezet. A csapadékosabb, párásabb idő nehezebbé teszi a formázást, különösen hullámos vagy göndör haj esetén, mert a beszárított haj könnyen visszaugrik az eredeti állapotába. Emiatt sokkal gyakrabban igazítjuk, fogdossuk, újraformázzuk a hajunkat, több habot vagy lakkot használunk, ami mind a haj zsírosodását, ezáltal lelapulását és szagosodását segíti elő – magyarázza a kellemetlen jelenség hátterét Vass Edina, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Kép: Getty Images.

A leggyakoribb tényezők, melyek előidézhetik a kellemetlen szagú haj problémáját

A haj, illetve a fejbőr kellemetlen szaga mögött számos tényező állhat. A nem megfelelően ápolt, illetve túl sokat igazgatott haj könnyen bezsírosodik, és legfőképp a túlzott faggyútermelés az, ami előidézi a kellemetlen szagú haj problémáját. A jelenség kialakulásához életmódbeli szokások, illetve környezeti hatások éppúgy hozzájárulhatnak, mivel a városi szmog, a konyhai szagok, az edzés utáni verejték, vagy hasonló aromák könnyen beleivódnak a hajszálakba, ráadásul ezekre a tényezőkre a fejbőr fokozott zsírosodással válaszol.

Szintén erős fejszagot okozhatnak bizonyos ételek, melyek nem csak az izzadságon keresztül, de a fejbőrön át is távoznak a hámréteg méregtelenítő folyamatának következtében. Nem beszélve arról, hogy a sapka alatt megizzadhat a fejbőr, ilyenkor viszont nem szellőzik megfelelően, így a tincseket úgymond átjárja a szag.

– A hajmosás elhanyagolása, a túl sokáig összefogva hordott haj, a zsírosodást okozó tényezők, illetve a kalap vagy sapka folyamatos viselése egyenes út a kellemetlen szag kialakulásához. Ha az őszi időszakban nem szárítjuk meg alaposan a hajunkat és emiatt hagyjuk megfázni a fejbőrt, akkor annak szinte biztosan a fejbőr fokozott zsírosodása, a tincsek lelapulása és szagosodása lesz az eredménye. Ráadásul a hajmosás után nedvesen hagyott fejbőr bepállhat, és ilyenkor a fejbőrön elszaporodó baktériumok is kellemetlen szagot okoznak. Ennek elkerülésére érdemes a rendszeres hajmosási szokások közé egy-egy alkalom eseti frissítő mosást is beiktatni, hogy a felhalmozódott vegyületeket eltávolítsuk a hajról és a fejbőrről – javasolja a mesterfodrász.

Így előzhető meg, hogy büdössé váljon a fejbőr és a haj

Először érdemes átgondolni, milyen tényezők vezethettek ahhoz, hogy rossz szagot árasztanak a tincsek. Akár az izzadság, az ételszag, vagy a városi levegőben kerengő piszok és füstszag tapad meg a hajszálakon, akár a ragacsos hatású hajformázó termékek gyakori használata idézte elő a problémát, a megelőzéséhez a kiváltó okok csökkentése a legfontosabb. Az erőteljes hajbuké, vagyis a fejszag egyik előzményének tekinthető fokozott zsírosodás elkerülhető, ha figyelembe véve saját hajunk adottságait, heti egy-két alkalomra csökkentjük a hajmosás gyakoriságát. Ezáltal idővel természetes módon csökken a haj zsírosodása, de az is fontos, hogy a lehető legkevesebbszer fogdossuk, igazgassuk a hajunkat, hogy minimalizáljuk a kezünkről a szálakra felvitt szennyeződéseket.

Kép: Getty Images.

 

Az egymásra rétegezett hajformázók, mint a hajhab, a göndörítő krém, a dúsító hatású spray, a fixáló lakk, vagy a textúrát adó wax két hajmosás között, mindennapi használat mellett bizony bevonatot képezhet a fejbőrön és a hajszálakon, amiben könnyebben megtapad a szálló por, a levegőben lévő piszok, így a túlzott zsírosodáshoz és a kellemetlen szag kialakulásához éppúgy hozzájárulhat.

– Zsírosodás ellen a száraz sampon használata is segíthet alkalmanként, amivel egy kicsit kitolhatjuk a hajmosások közti időt. Az étrend megváltoztatásával, például kevesebb fűszeres, fokhagymás étel fogyasztásával szintén csökkenthetjük a haj szagosodását, ha pedig nagyon megizzadunk az edzőteremben, vagy gyakran főzünk zárt térben, akkor nyugodtan frissítsük fel a fejbőrünket és hajunkat egy hajmosással. A hajmosást követően azonban figyelni kell a haj visszahidratálására hajbalzsam, illetve két-három hajmosásonként hajpakolás használatával, de az alapos szárítás sem maradhat el, mert hűvös reggeleken könnyen megfázhat a nedves fejbőr, ami a már említett okok mellett egészségügyi kockázatokat is hordoz. – osztotta meg a legjobb praktikákat Vass Edina, az Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Forrás: Angerer Fodrászat.

Képek: Getty Images.

 

  • Megosztás:
hirdetés