Manapság számos különböző kencét és spray-t lehet kapni, amelyek kifejezetten a lábak kezelésére, valamint a kellemetlen szagok elnyomására lettek kifejlesztve. Sokszor a házi módszerek nemcsak költséghatékonyabbnak bizonyulnak, de hatásosabbak is, mint a bolti termékek, ráadásul vannak olyan praktikák, amelyek nem csak a tüneteket szüntetik meg időlegesen, a kiváltó ok ellen szintén határozottan lépnek fel. Mutatjuk, hogy melyek a legjobb otthoni megoldások lábszag ellen.

hirdetés

A nyári szezonban gyakran okozhat problémát a kellemetlen lábszag, ám előfordul, hogy nem csupán kánikulában fokozódik a láb izzadását kísérő zavaró tünet. Az egyéni adottságok nagyban befolyásolják, hogy kinél milyen mértékben jelentkezik a lábizzadás, azonban számos más tényező éppúgy hatással van a folyamatra.

A legtöbb drogériában kapható kence és spray, de néhány házi praktika is csupán tűzoltásként alkalmazható. Valóban elfedik a kellemetlen lábszagot, ám magát a kiváltó okot nem feltétlenül veszik kezelésbe. Márpedig a lábszag problémáját a fokozott izzadás következtében elszaporodó baktériumok idézik elő. A nyirkos talp táptalaja a baktériumoknak, hiába tisztálkodik rendszeresen az ember.

Nyilván az elszaporodásukat elősegíthetik a melegben viselt zárt, rosszul szellőző műbőr vagy műanyag cipők, melyekben pang a levegő. Ez egy ördögi kört indíthat el, hiszen a nem megfelelő lábbeli viselésével újra és újra visszatér majd a probléma, a kezelés ellenére is. Így elsősorban a kiváltó okot, magát az izzadást és a baktériumok elterjedését kell megszüntetni.

A megoldásnak minden esetben az izzadás mérséklésére kell koncentrálnia. Vannak olyan praktikák, amelyek vész esetén beválhatnak, mint például a parfüm, izzadásgátló vagy éppen a hintőpor, azonban ezek hosszú távon semmiképp nem bizonyulnak kellőképpen hatékonynak. A kellemetlen szagot képesek elnyomni, a kínos szituációkat meg tudják előzni, ám antibakteriális hatás hiányában a bacik terjedését és az izzadást nem akadályozzák meg.

 

Ezek a leghatékonyabb házi praktikák lábszag ellen

Szódabikarbónás lábfürdő

Azt mindenképpen leszögeznénk, hogy a szódabikarbónával nem árt vigyázni, hiszen nem véletlenül fehérítenek vele ruhákat, valamint a vízkövet is sokan pucolják le a csapról a kis fehér por segítségével. Rendkívül erős házi szerről van szó, ami túlzott alkalmazás esetén több kárt okozhat a bőr számára, mint amennyi haszonnal jár. Felboríthatja a hámréteg pH-értékét, érzékeny, sérült bőrfelületen pedig rendkívüli károsodást idézhet elő.

Ennek ellenére nem lehet elmenni amellett, hogy egy szódabikarbónás lábfürdő valóban hatékonyan bánik el a fokozott lábizzadással, ezzel együtt pedig a kellemetlen szagokkal. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően elűzi a lábszagot kiváltó bacikat, bónuszként pedig puhává varázsolja a területet.

Elsősorban egy lavór vízre lesz szükség, de semmiképp nem érdemes túlzottan sok szódabikarbónát szórni bele, a szer már kis mennyiségben hozzájárulhat a lábszag megszüntetéséhez. A lábfürdőt nem szabad gyakran alkalmazni, csupán hébe-hóba ajánlott bevetni, mivel hosszú távon károsítja a bőr védekezőképességét, valamint szárítja a kezelt területet.

Teafaolajos fertőtlenítés

A teafaolaj rendkívül sokoldalú csodaszer, a szépségápolásban széleskörűen alkalmazható. A jellegzetes illatú olajat lábizzadás, valamint kellemetlen szagok ellen is érdemes bevetni, hatékonyan szünteti meg a problémát. Antibakteriális, fertőtlenítő hatásából adódóan elbánik a szúrós szagokat előidéző bacikkal, mérsékli az izzadást, valamint felfrissíti és üdévé varázsolja a bőrt.

Minden esetben hígítani kell, hiszen önmagában rendkívül erős koncentrátum, irritálhatja a hámréteget. A legegyszerűbb megoldás, ha vízbe csepegtetve, áztatással kerül felhasználásra.

 

Teás áztatás

A teát nem csak meginni érdemes, a szépségápolásban a legtöbb gyógynövénynek szintén nagy hasznát lehet venni. A teás áztatás zseniálisan működik lábszag ellen, némelyik verzió még a fokozott izzadást is mérsékelni tudja. Nem mindegy azonban, hogy melyik gyógynövényre esik a választás. A zsályatea befolyásolja, szabályozza a verejtékmirigyek működését, de a mezei zsurlót, illetve a tölgyfakéreg teáját szintén érdemes kipróbálni. A fekete tea a benne található csersavnak köszönhetően éppúgy remek baktériumölő, nem csupán a kellemetlen szagokat nyomja el, de a verejtékezés megszüntetésében is segít.

Ecetes öblítés

Az almaecetnek minden háztartásban ott a helye, rengeteg probléma esetén alkalmazható, pozitív tulajdonságai a szépségápolásban sem elhanyagolhatók. Antibakteriális, fertőtlenítő hatásának köszönhetően elbánik a szúrós szagot előidéző baktériumokkal, miközben az izzadás mérséklésében éppúgy remekel. Minden esetben érdemes vízzel hígítani az ecetet, és úgy átöblíteni a lábakat.

Sós vizes wellness

A sós vizes lábfürdő szintén hozzájárulhat a lábszag elleni küzdelemhez, valamint mérsékelheti a fokozott verejtékezést. Nem az egyszerű konyhasó az, ami ebben az esetben segítséget nyújthat, a gyógyszertárakban beszerezhető keserűsóra van szükség a probléma megszüntetéséhez. A keserűsó, vagy más néven Epsom-só hatékonyan bánik el a baktériumokkal, ezáltal garantáltan elűzi a kellemetlen lábszagot. Egy lavór vízhez csak 1-2 kanál só szükséges ahhoz, hogy hatásos legyen az áztatás.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés