Sajnos rá kell jönnünk, hogy a bőrápolás egyáltalán nem olyan egyszerű, mint eddig gondoltuk. Egyre több dologról derül ki ugyanis, hogy szorosan összefügg az egészséges bőrképpel és a fiatalos külső megőrzésével. Ilyen a szervezet elektrolit egyensúlyának fenntartása is, ami nagyban rányomja a bélyegét arra, hogyan is néz ki az ember bőre.

hirdetés

Mi az elektrolitok szerepe?

A név hallatán nem igazán a bőrápolás jut először az ember eszébe, pedig nagyon fontos szerepet játszik benne. Az elektrolitok olyan ásványi anyagok, amik a vérben és a testfolyadékokban találhatók meg, vízzel érintkezve pedig elektromos töltést hoznak létre a sejteken belül és kívül. Ez egyrészt azért fontos, mert ez az energia irányítja a mozdulatainkat, de az agyi teljesítményért és az izmok, csontok rugalmasságáért is felel.

Másrészt a szervezet pH-egyensúlyát és a megfelelő folyadékszint fenntartását is biztosítják. A sejteket energiatermelésre ösztönzik, ami beindítja a kollagéntermelést és a szervezetbe kerülő folyadék elraktározódását. A folyadék szerepe a sejteken belül és kívül is nagyon fontos, hiszen így jutnak be a tápanyagok, valamint a méregtelenítés folyamata is ennek segítségével megy végbe.

Folyadék hiányában felgyűlnek a salakanyagok, a szervezet dehidratálttá válik, ami egyből meglátszik a bőrön is. Ráncos, száraz, durva tapintású lesz, sőt bőrhibák is megjelenhetnek. Sajnos a megfelelő mennyiségű víz pótlása önmagában nem elég, hiszen a víz nem tartalmazza olyan mennyiségben a fő elektrolitokat, amik megoldják a problémát. Ezek a kalcium, a magnézium, a kálium, a nátrium, a foszfát és a klorid.

Hogyan pótolhatod őket?

Az izzadás még jobban felgyorsítja a folyadékvesztést, így akik rendszeresen edzenek, nekik különösen fontos, hogy egyből pótolva legyenek az elveszett ásványi anyagok. Tehát mindig legyen meg a napi ajánlott -2,3 liter- folyadék víz vagy tea formájában, edzés után pedig izotóniás italokkal is kísérletezhetsz, amik kifejezetten nagy mennyiségben tartalmaznak elektrolitokat.

Ezen kívül a táplálkozás is nagyon fontos szerepet játszik a pótlásukban, amiket elsősorban banánból, avokádóból, brokkoliból, céklából, sárgarépából, paradicsomból, tökfélékből és uborkából vehetsz fel. Továbbá a só, a mag- és diófélék, a hal, a sajt és joghurt tartalmazza még, tehát érdemes egy többségében zöldségekből, gyümölcsökből álló, de kiegyensúlyozott étrendet követni. Ha ezekre az apróságokra figyelsz, a bőröd is a lehető legjobbat fogja nyújtani önmagából.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés