A borotválkozás tényleg megerősíti a szőrszálakat, vagy csupán egy stabil lábakon álló legendáról van szó? Az időhatékony módszernek vannak hátulütői, de nem biztos, hogy ennek köszönhető az erősödés.

hirdetés

Tinédzserként egy dolgot minden nő garantáltan megtanul: a borotválkozás csak vészhelyzet esetén alkalmazható megoldás. Szinte mindenki kivétel nélkül azt hallgatja az anyukájától, a barátnőitől, valamint azt láthatja a különböző magazinokban, hogy nem érdemes borotvával szőrteleníteni, ugyanis a gyors és kényelmes, valamint időhatékony módszer durván megerősíti a szőrszálakat, és később bizony sok bosszúságot tud okozni a korábbi időspórolás.

De vajon tényleg igaz, hogy a borotva durván megerősíti a szőrszálakat? Valóban sok hátulütője lehet, azonban a szakértők szerint nem feltétlenül ennek köszönhető, ha valaki erősödést tapasztal.

A borotválkozás tényleg megerősíti a szőrszálakat?

A borotválkozás után erősebb szálak nőnek vissza, a szőrzet ráadásul dúsabb lesz, s egyre nagyobb kiterjedést mutat. Ez az álláspont a szakértők szerint ebben a formában nem állja meg a helyét. Akinek korábban lelkiismeret-furdalása volt a borotva használata után, most fellélegezhet.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a borotválkozás nem feltétlenül a legideálisabb megoldás a szőrtelenítésre. Nem túl tartós, ráadásul igencsak könnyű hibát véteni. A bőrfelszín sérülhet, sőt, kiütések, piros pöttyök éppúgy jelentkezhetnek az érintett területen. A legtöbben azonban nem emiatt próbálják elkerülni a borotva használatát – ami lássuk be, bizonyos szituációkban tényleg elengedhetetlen –, hanem sokkal inkább azért, hogy a gyors módszer ne dúsítsa és ne erősítse a szőrszálakat a későbbiekben.

 

Noha a legenda igencsak stabil lábakon áll, a szakértők már több alkalommal rámutattak, hogy ebben a formában a borotválkozás és a szőrszálak erősödése, a szőrzet bedúsulása között nincs kapcsolat. De akkor honnan ered a tévhit? A borotva használata után a szálak gyorsabban nőnek vissza, legalábbis látszólag.

Ez annak köszönhető, hogy a borotva csupán a szőrszál bőr feletti részétől szabadít meg, ezáltal a levágott végek hamarabb előbukkannak, mint epilálás vagy gyantázás esetén. A szőrszálak érdes és szúrós tapintást eredményeznek, ezáltal sötétebbnek, erősebbnek tűnhetnek, azonban ez pusztán a látszat.

Mivel a borotva csak a szőrszál elvékonyodó, puha végét vágja le, nem csoda, hogy a frissen visszanövő szálak durvább tapintásúnak és erősebbnek hatnak. A szálak felépítése ugyanis olyan, hogy a szőrtüszőhöz közeli részük vastagabb és erősebb, a felső hegyük azonban vékonyabb és lágyabb. Ezért van az, hogy a pár napos borosta szúrós, hiszen olyankor még növekedési fázisban van a szőrszál.

Az esetlegesen kialakuló szőrtüszőgyulladások szintén azt a látszatot erősítik, hogy a borotválkozás következtében bizony erősödnek a szőrszálak. A kipattogzás, a gyulladt szőrtüszők és visszaforduló, befelé növekedő szálak azonban a megfelelő borotválkozási technikával könnyedén elkerülhetők.

Ha a szőrszálak erősebbé válnak, nem a borotvahasználatban keresendő a háttérben meghúzódó ok, habár tény, hogy könnyű lenne ennyivel letudni a dolgot. A növekvő szőr vastagabb és erősebb, mert még nem bújt ki teljesen. Az erősödést sokkal inkább hormonális változás vagy csupán a genetika okozza. A borotválkozás tehát egyáltalán nem ördögtől való, azonban célszerű betartani a legfontosabb szabályokat és alkalmazni a szépségpraktikákat ahhoz, hogy a borotvált bőrfelszín valóban sima és ragyogó legyen.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés