Az alvás szépít, de csak a megfelelő feltételekkel. Ezek közé tartozik a tiszta ágynemű. Persze, a legtöbb ember gyakran cseréli, és tisztán is fekszik bele, de a párnahuzat, ami közvetlenül érintkezik az arcbőröddel, még sűrűbb cserét igényel. A gyakran váltott, tiszta ágynemű nemcsak a baktériumok, atkák, gombák elszaporodásának megelőzésére, de hajad és bőröd védelmére is szolgál. Csökkenhetnek a bőrhibák, ha erre is odafigyelsz!

hirdetés

Nem mindegy, milyen a párnahuzat: védelmet is nyújthat a bőrhibák ellen

A párnahuzat minősége és az, hogy miből készült, befolyásolhatja hajad és bőröd állapotát. A szakértők szerint a természetes anyagból előállított ruhák, ágyneműk kedvezőbb hatással vannak a bőrre. Ilyen például a selyem, a pamut, a gyapjú vagy a szatén. Nem csak a pattanások száma csökkenthető használatuk által, hanem más bőrproblémák is, mint például az ekcéma.

A selyem megakadályozza a pórusok eltömődését, így nem eredményezi a pattanások kialakulását. Ám a hajra is jó hatással van, hiszen a puha, sima felületen való alvás – a pamuttal ellentétben – kevésbé viseli meg a frizurát és okoz ezáltal töredezést, kócosodást. A selyemből készült huzaton az arc sem gyűrődik, így az ágynemű a ráncosodás tempójának visszaszorításában egyaránt segítségedre lehet. Emellett kevésbé szívja magába arcbőr nedvességét, így az jóval hidratáltabb marad, mintha pamutból készült huzatot használnál.

Ügyelj a higiéniára!

Nemcsak a törülközőt, de az ágyneműdet – legfőképp a párnahuzatodat -, érdemes sűrűn cserélni. Minél inkább hajlamos vagy az éjszaka során verejtékezni, annál gyakrabban kellene váltani a huzatokat. Az ágynemű telítődik izzadsággal, faggyúval és az elhalt hámsejtekkel, ám a kórokozók is megtelepedhetnek, így sűrű mosása erősen javasolt.

De milyen gyakran cseréld?

Általános vélekedés, hogy az ágyneműt 2-3 hetente váltsuk le tisztára. A párna könnyebben koszolódik, hiszen az érintkezik arcoddal. Az arcod pedig jóval érzékenyebb, mint más testtájad, ezért külön odafigyelést igényel. Ideális esetben a párnahuzatot naponta kellene cserélni, de mivel ez sokak számára időigényes és kivitelezhetetlen, az jó megoldás lehet, ha néhány napig az egyik, majd a másik felét használod. Ám ebben az esetben is, ha teheted, hetente váltsd le tisztára.

Nem mindegy, mivel mosol

A különböző öblítők illata igen csalogató lehet, de nem feltétlen tesz jót bőrnek a használata. Sokan érzékenyek is lehetnek rájuk, vagy akár irritálhatja, száríthatja a hámréteget. Öblítő helyett használhatsz ecetes vizet 1:1 arányban. A szag garantáltan nem érezhető mosás után, az orca viszont hálás lesz ezért az apró, nem mellesleg környezetbarát változtatásért.

Bár a megfelelő párnahuzatnak számos kedvező hatása van bőrödre nézve, csodákat nem szabad várni tőle. Ha pattanásokkal küzdesz, a megfelelő arcápolási rutin elengedhetetlen ahhoz, hogy megszabadulj tőlük. Az ágynemű nem fogja megszüntetni a már kialakult bőrproblémáidat, azonban segít abban, hogy arcod frissebb, tisztább és üdébb legyen a reggeli ébredéskor.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés