A hajtöredezés hátterében sokféle probléma állhat, többek közt vitaminhiány, belső dehidratáltság, a gyakori, drasztikus hajfestés és a nem megfelelő hajápoló termékek használata. A folyamat megállítása nem lehetetlen, de komoly változásokat kell beiktatni a hajkezelést illetően.

Hidratálás a hajtöredezés ellen

A hidratálás nem csupán a bőr rugalmassága miatt fontos, a hajon is hamar láthatóvá válik, ha a szervezetben dehidratáltság lép fel. Ezen nemcsak a fodrász és a drága hajápolók tudnak segíteni, a napi két liter víz fogyasztása is látványos eredményt tud hozni. Ezenkívül használj ápoló termékeket, melyeket akár otthon is elkészíthetsz.

Proteinben gazdag étkezés

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a proteinben gazdag táplálkozás mennyire fontos a hajhullás megállításában. Igaz ez a hajtöredezésre is, ugyanis a haj szerkezetének egészségéért a húsban található fehérje a felelős. Ajánlott a sovány húsok és az omega-3-ban gazdag lazac fogyasztása, de emellett a tojás és a mogyorófélék is tartalmaznak elengedhetetlen tápanyagokat. Friss zöldségekből, gyümölcsökből a B-vitamin, a cink és a vas felvétele a legfontosabb, melyek a haj növekedését és dús állagának elérését segítik.

Kerüld a hajszárítót!

Nyáron ez könnyen kivitelezhető, hiszen a hőségben gyorsan megszárad a haj, és nincs szükség hajszárításra. A hajszárító szó szerint kiszárítja a hajat, a forró hő hatására kiszívja a nedvességet a hajszálak szerkezetéből. A legjobb tehát, ha szabad levegőn hagyod megszáradni a hajat, de, ha erre nincs lehetőség, használj hővédőt még a szárítás megkezdése előtt. Szárításkor ne beszárítsd a hajat, hiszen a módszer még jobban roncsolja a szálakat, inkább próbáld távolabbról, nem túl magas hőfokon tenni azt.

Ne tupírozz!

Igen, a legtöbben csináljuk, de a technika csak rövidtávon hoz megoldást. Hosszútávon a durva mozdulat hatására megtörik a haj, és már kész is a baj. Helyette használj inkább volumennövelő habot vagy spray-t.

Cseréld le a hajkeféd!

Bár a vaddisznósörtés hajkefe nem olcsó kategória, megéri a haj egészségének szempontjából. A hagyományos hajkefék ugyanis hő hatására átmelegednek, ami tovább égeti, és így dehidratálja a hajszálakat, például szárítás közben.

Használj selyempárnát!

Ha reggel arra ébredsz, hogy égnek áll a hajad, a legjobb, ha a huzat anyagát selyemre cseréled. A selyem sokkal puhább, jobban csúszik rajta a haj, így nem kuszálja össze a szálakat, és nem tesz kárt a szerkezetükben.

Menj el a fodrászhoz!

Legjobb, ha két-három havonta elmész egy frissítő vágásra, ami segít megszabadulni az elhalt végektől. Ez egyrészt lehetőséget ad az új, egészséges haj növekedésének, másrészt a növekedés is gyorsabban megy majd végbe. A rendszeres és drasztikus hajfestéstől inkább búcsúzz el, vagy válassz természetes hajfestéket, esetleg színező termékeket.

Iktass be hajkezelést!

Ez egyrészt jelenthet egy házi pakolást is, amiről már korábbi cikkünkben írtunk, másrészt jótékonyan hat az OLAPLEX eljárásos kezelés is, amit fodrásztól tudsz kérni. A módszer nagyon hatásos, még Kim Kardashian hatására robbant be a köztudatba, aki a rendszeres festéstől igyekezett vele megóvni a haját. A szer lényege, hogy segít összeforrasztani a hajszálak szerkezetében létrejött töréseket, és megsokszorozza a közöttük lévő kémiai kötéseket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés