Ha nem blicceled el az esti arctisztítást, reggel mégis úgy ébredsz, hogy piros pöttyök díszítik az arcodat, érdemes megvizsgálni, nem játszanak-e be az alábbi tényezők.

Nagyon bosszantó tud lenni, amikor a tükörbe nézve, reggel gyulladt pattanások köszöntik az embert, pedig elvileg semmi okuk nem lenne ott éktelenkedni, amikor épp nem lázadoznak a hormonok, és az esti alapos arctisztítási rituálé sem maradt el. Ám a felnőttkori pattanások kialakulásának számos oka lehet, és egyáltalán nem biztos, hogy hormonszint-ingadozás áll a háttérben.

Ritkán cserélt ágynemű, törölköző

Még akkor is, ha mindig tisztán fekszel be az ágyba, az ágyneműt őszi-téli időszakban legalább kéthetente ildomos cserélni. Amennyiben könnyen megizzadsz, még gyakrabban javasolt. Már azzal is sokat javíthatsz a bőröd állapotán, ha csak a párnahuzatot váltogatod sűrűbben. Ugyanez a törölközőre is igaz. Szabad szemmel ugyan nem látható rajtuk szennyeződés, de számos használat után az ágyneműhuzat és a törölköző már tele van elhalt hámsejtekkel, illetve a bőrről és hajról lerakódott faggyúval és kórokozókkal. Így hiába tisztítod meg alaposan az arcodat, újra visszakerülhetnek rá bizonyos szennyeződések.

A túlkencézett bőr esete

Olykor épp a túlzásba vitt bőrápolás okoz pattanásokat. Ha gyakran használsz ellentétes hatású arctisztító szereket és bőrtápláló krémeket, vagy folyton klóros csapvízzel mosod az arcod, illetve nem a bőrtípusodnak megfelelő termékeket alkalmazod a napi rutinod során, szegény bőrsejtek összezavarodnak. Amikor a bőrfelszín húzódik, száraz, és könnyen hámlik, az alsó rétegekben a sejtek még több faggyút termelnek, melyek telítődhetnek a pórusokban. Ha a száraz hámsejtek elzárják a faggyú távozásának útját, az bennreked és betokosodik. Amennyiben még egy kis szennyeződés is keveredik hozzá, kész a gyulladt, piros pattanás. Jobb, ha kevesebb, de körültekintőbben választott bőrápoló terméket vásárolsz.

Ha szórakozottságból gyakran nyúlsz az arcbőrödhöz

Bármilyen gyakran mosunk kezet, az esetek többségében hemzseg rajta a sok baktérium. Gondolj csak bele, hányszor vakarod meg az orrod szórakozottságból, mondjuk, a buszon, miután már jól összefogdostad a kapaszkodót. A bőrünk egészséges védőrendszere mindezt ügyesen kivédi az esetek többségében, de előfordulhat apró hámsérülés, melyen keresztül könnyebben bejutnak a kórokozók.

Faggyútermelést fokozó ételek

Régóta megállapított tény, hogy az akné kialakulása és a táplálkozási szokások szorosan összefüggenek egymással. Rossz emésztés is okozhat pattanásokat éppúgy, mint a túl sok mesterséges adalékanyagot tartalmazó gyorskaják vagy a cukros ételek. Például a gyakori tejfogyasztás is fokozza a faggyúmirigyek működését, de nem a tej zsírtartalma miatt, ahogy azt sokan gondolják. Különböző androgének, szteroid hormonok és egyéb, inzulinszint-növelő anyagok okozzák a pattanások előfordulását.

  • Megosztás:
hirdetés