Az arcmosás legkényelmesebb módja, ha a zuhany alatt végzi el az ember, hiszen értékes perceket lehet így megspórolni, ami sokat számít, amikor kapkodva sietünk. Bár önmagában ez a művelet nem az ördögtől való, a rosszul beállított vízhőmérséklet, valamint a tusfürdős tisztálkodás csak ronthat az arcbőr állapotán.

hirdetés

Az arcmosás a reggeli és az esti bőrápolási rutin első lépése, ami, ha jól végezzük, támogatja a hámréteg egészséges működését, illetve megóvja frissességét és üdeségét. Ha sminkelsz, akkor a sminkmaradványokat úgyszintén az arctisztítás során tudod eltávolítani. Sokaknál a rutin a mosdókagylónál kezdődik, ám a tisztítási folyamatot megejtheted a zuhany alatt is.

Tény, hogy nem az arcmosás helye, hanem annak módja számít, mert például a túltisztítás, és az alapvető higiénia elhanyagolása sem tesz túl jót neki. Az egészséges bőr kulcsa a pH-értékben rejlik, amíg ez nem tolódik el rossz irányba, az epidermisz, vagyis a védelemért felelős réteg jól működik.

A zuhany alatt történő arcmosás bizonyos szabályok betartásával nem káros a bőrre nézve. Sokan ódzkodnak tőle, mivel úgy gondolják, hogy ezzel roncsolják a hámréteget, ám a túlságosan hirtelen, erős mozdulatok ugyanolyan hatással vannak a bőrfelületre mindenhol. A kombinált tisztításnak előnye is van, hiszen zuhanyzás közben sokkal jobban hozzáférsz bizonyos területekhez, anélkül, hogy az egész fürdőszoba vizes lenne. A nyak körüli területeket például hatékonyabban öblítheted le.

A kulcs ebben az esetben a megfelelő készítményekben, a vízhőmérsékletben, illetve a helyes mozdulatsorokban rejlik.

Megfelelő hőmérsékletű víz

Ami veszélyt jelenthet a bőr szempontjából, hogy zuhanyozáskor hajlamosabbak vagyunk melegebb vizet használni, mint amikor csak az arcunkat öblítjük le a csapnál. A túlságosan meleg víz nem jó a hámrétegnek, mivel szárítja a bőrt és meggyengíti természetes védőrétegét. Ez nem csak az arcbőrre, hanem a test teljes bőrfelületére rossz hatással lehet. A szakértők szerint az a víz, ami túlságosan meleg az arc számára, egyik testrésznek sem megfelelő.

Langyos, kézmeleg vízben érdemes megmosni az arcot, hiszen ez kellemesen hat a fáradt bőrre, és nem túlságosan meleg, így kizárható a bőrszárazság. Ha fázósabb vagy, és ragaszkodsz a szokásos vízhőmérséklethez, akkor az arcmosás idejére keverj egy kis hideg vizet a szokásos zuhanyodhoz.

Szintén rossz szokássá teheti a fürdés, tusolás közbeni arctisztítást, ha ilyenkor elnagyolod a műveletet. Pláne a smink eltávolításakor lehet nem túl megfelelő ez az opció. A bő vízzel lemosás gyakran még nem elég, utána érdemes sminklemosó termékkel is átfutni az arcon úgy, hogy egy vattakorongra csepegteted, és azzal törlöd át alaposan a bőrfelszínt.

Kímélő arclemosók

Érdemes kímélő kencéket választani, amelyek nem mossák le a természetes olajokat az orcáról, csupán a szennyeződéseket távolítják el. A túlságosan erős tisztító hatású kozmetikumokat jobb elkerülni, hiszen ezek a legtöbb esetben szárítanak.

Az értékes összetevőkben gazdag arclemosókat finom masszírozás után rajta hagyhatod kicsit a bőrfelületen, addig a hasznos hatóanyagok jobban felszívódnak, így hosszabb távon még puhább, hidratáltabb lesz az arcbőr.

Újra előkerültek a különféle szappanok, amelyeknek sok hasznos tulajdonságuk van, ám a túlságosan magas pH-értékű termékek megszabadítják a bőrt azoktól a fontos anyagoktól, amelyekre szüksége van, hogy magába zárja a nedvességet és elbánjon a baktériumokkal. Érdemes természetes, növényi összetevőjű szappant választani, hiszen ezekben több glicerin marad.

Gyanús lehet, ha a szappan vagy lemosó túlságosan habzik és erőteljesen illatozik. Ilyenkor nem kizárt, hogy SLS, vagy annak valamely gyengébb verziója bújik meg az összetevők között, és emellett parfümöt is tartalmaz a készítmény. A természetes illatosító anyagok között is akadnak irritáló fajták, ezért érdemes kizárni a túlillatosított termékeket.

Azt talán mondanunk sem kell, hogy ne kenj tusfürdőt az arcodra. Az arcbőr sokkal érzékenyebb, több külső hatásnak van kitéve naponta, így a gyakran agresszív tisztító hatású tusológélek nem megfelelőek számára. Általában több felületaktív, habzó anyagot tartalmaznak, és gyakran az illat- és színezőadalékok is megszaladnak bennük.

Lágy mozdulatok

Az arcmosás esetén fontosak a gyengéd mozdulatok, amelyek nem dörzsölik, nyúzzák a bőrt. A készítményeket elsőként a kezedben dolgozd el egy kicsit, majd finoman vidd fel a nedves arcra. Nagyjából fél percen keresztül tisztítsd, azután lemoshatod. Érdemes rövid időn belül felkerülnie a szérumnak, vagy a hidratálónak, hiszen így megmarad a nedvességtartalom, és kellően puhává válik a bőr.

Bátran összekötheted tehát a zuhanyzást az arcmosással, ám a gyengéd termékekre, és a megfelelő mozdulatokra mindig ügyelj. A víz hőfokáról se feledkezz meg, hiszen a túlságosan meleg víz szárít, ami a ráncok hamarabbi megjelenéséhez és a rugalmasság elvesztéséhez vezet hosszabb távon. Előnye is van annak, ha összekötöd az arcmosást és a zuhanyzást: a fürdőszobában pára képződik ilyenkor, és a pórusoknak több idejük van arra, hogy kitáguljanak. A felpuhult bőrről könnyebb eltávolítani a szennyeződéseket, ám a túltisztítást érdemes elkerülni.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés