A kozmetikusok egy része szerint az arcradírok és kefék nem alkalmasak az arcbőrre, mert igaz ugyan, hogy leszedik az elhalt hámsejteket, de mikorsérüléseket okoznak a bőrön, amiken keresztül könnyen bejut mindenféle fertőzés a mélyebb rétegekbe, és amúgy sem tesz jót. Ők inkább a hámlasztásra szavaznak, aminek ősszel van igazán szezonja.

Hámlasztás ősszel

Nagy elővigyázatossággal nyáron is lehet hámlasztani, de inkább ősszel érdemes, amikor a napsugarak már nem annyira erősek, ugyanis a felszínre kerülő új bőr nem elég ellenálló, és foltosodhat az UV-sugarak hatására.

Az otthoni hámlasztásra is remek szereket lehet kapni, de nem mindegy, hogy melyiket mire használod.

AHA-savak – glikolsavak vagy gyümölcssavak adják az AHA-savas készítmények hámlasztó hatását. Elsősorban a bőr megújítására használandóak, valóban csökkentik a ráncokat, stimulálják a kollagéntermelést, persze a megfelelő koncentrációban

BHA-savak – egy atomnyi eltérés van az alpa- és béta-hidroxisavak közt, de ez nagy különbség. A BHA-savas készítményekben általában szalicilsav található, és elsősorban aknés, pattanásos bőrre ajánlottak, illetve száraz pörsenésekkel járó bőrproblémákra, például a keratosis pilarisra.

Mindenkinek a saját bőrén kell megtapasztalnia, hogy mit bír el, ha hámlasztásról van szó, nem szabad ajtóstul a házba rontani, inkább fokozatosan próbálgatni, hogy milyen koncentrációban segít a bőrön. Nem szabad, hogy az adott készítmény égessen vagy az enyhe bőrpírnál több problémát okozzon. Házi használatnál 15%-os AHA és 2%-os BHA tartalom bőven elég, komoly sérülés lehet a vége, ha ennél erősebbel próbálkozik valaki. A 15% is nagyon sok, van, akinek ezt már nem tolerálja a bőre, mi azt javasoljuk, hogy 5%-ról indulj, először ilyen terméket szerezz be.

Kipróbáltuk
A Paula’s Choice már Magyarországon is kapható, az amerikai márka hámlasztóiról híres. Korábban már használtam a 8%-os AHA-savas géljüket, ami szuperül karban tartja a bőrömet, de idén ősszel úgy gondoltam, szintet lépek, és milyen jól tettem. A 10%-os AHA-folyadékot – Resist 10% AHA Weekly Resurfacing Treatment névre hallgat – este vittem fel, ahogy kell, másnap reggel pedig elég látványos volt a változás. A bőröm rózsaszínebb lett, élettelibb, a ráncok két használat után, egy héten csak egyszer szabad, bőven csökkentek, és páran megkérdezték, hogy milyen kozmetikusnál jártam, illetve, hogy sokat aludtam-e. A bőr másnap picit nálam húzódik, de a kezelés utáni reggel az arckrémem alá 100%-os aloe vera zselét kenek, és így már nincs probléma.

Attól függően milyen erős, használhatod naponta vagy hetente, de nagyon fontos, hogy ne vidd túlzásba a hámlasztást, és olvasd el a használati utasítást. Az esetleges mellékhatások napok múltán is jelentkezhetnek, így várj az első után a második használattal. Mindenképpen este kend fel a hámlasztókat, megtiszított arcon, majd várj 10-15 percet, és csak ezután hidratálj.

Az első időkben tapsztalhatsz húzódást, esetleg bőrhámlást, de ez annak a jele, hogy hamarosan felszínre kerül a friss és gyönyörű bőr. A krémezés és a napvédelem a hámlasztás mellett kötelező, utóbbi még esős, sötét időben is. Változást már másnap érzékelhetsz, de hosszú távú használat mellett a bőröd csodaszép lesz, rózsaszínes, finom tapintású, a ráncok csökkennek majd, és biztos lehetsz abban, hogy meg fogják jegyezni, hogy milyen jól nézel ki.

  • Megosztás:
hirdetés