A makacs striák ellen küzdeni finoman szólva sem egyszerű, ám nem feltétlenül kell méregdrága kencékre költeni a simább, egységesebb bőrfelszín érdekében. Sok természetes, növényi olaj remekül működik, ha a bőr regenerációja és a vonalkák halványítása a cél, a legtöbb kozmetikum is ezeket az alapanyagokat tartalmazza. Mielőtt a mélyen zsebbe nyúlós megoldásra kerülne a sor, érdemes adni egy esélyt az otthoni szépségápolásnak.

hirdetés

A striákról a legtöbb nőnek a várandósság időszaka ugrik be, hiszen a legtöbben ilyenkor tapasztalják, hogy a sima, egységes bőrfelszín szakadozottá, csíkossá válik. Bár legtöbbször terhességi csíkoknak nevezik, a bőr alatti kötőszövetben jelentkező elváltozás nem csak a várandósság alatt alakulhat ki.

Genetikai tényező is befolyásolja a folyamatot, így a striák akár már tinédzserkorban felbukkanhatnak bizonyos területeken. A kezdeti szakaszban, amikor még lilásvörös nyomok jelzik a kötőszövet rugalmatlanságából adódó szakadásokat, sokkal könnyebb eltüntetni a csíkokat, később azonban, ahogy gyöngyházfényűvé változnak, már csak speciális, összetett kúrákkal lehet halványítani őket.

 

A megelőzés is fontos, ami örökölt hajlam esetén úgyszintén segíthet. Mivel a bőrtünet mögött a kötőszövet gyengesége áll, amit számos külső és belső körülmény befolyásolhat, elsősorban annak megerősítésére kell fókuszálni. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a méreganyagok felhalmozódása, valamint a kevés folyadékfogyasztás szintén negatív hatással van a kötőszövet állapotára. Ezek közül már néhány felerősítheti a genetika közrejátszását.

Éppúgy, ahogy a bőrnek, a mélyebb rétegekben fekvő kötőszöveti rostoknak is szükségük van megfelelő tápanyagokra, nyomelemekre. Könnyebben kinyúlnak és elveszíthetik rugalmasságukat, ha cinkből vagy szilíciumból hiányt szenved a szervezet, ez utóbbi például nagy szerepet vállal a kötőszövetek, porcok felépítésében.

A striák láthatósága ellen nem csupán a hiper-szuper, speciálisan kifejlesztett kencék és kezelések használnak, érdemes bevetni a bőr rugalmasságát fokozó természetes alapanyagokat is. Ezek a növényi olajok jó szolgálatot tesznek, hiszen serkentik a bőr regenerációját. Fantasztikus tulajdonságaiknak köszönhetően ráadásul nem csupán a csíkokat, a hegeket ugyancsak halványítják, finom masszázzsal egybekötve a bőr mikrokeringését is fokozzák.

Fontos tudni azonban, hogy a striák eltüntetésére nem létezik külsőleg felkenhető csodaszer, ilyen formában csak halványítani lehet a csíkokat. Érdemi változást csak mélyebbre ható, villanófényes vagy lézeres kezelésekkel lehet elérni.

 

A striák ellen a megelőzés éppúgy fontos

Ha nagyobb mértékű növekedés, hízás vagy fogyás történik, a bőr rétegei aligha tudnak lépsét tartani a gyorsan változó körülményekkel. A meggyengült kötőszövet képtelen az emelkedett tempójú nyúlásra, így szakadozottá, repedezetté válik. Ilyenkor keletkeznek a striák, melyek először lilás árnyalatú csíkokként jelzik a sérülést. Idővel fakóvá válnak, enyhén csillogó lesz a felületük. Minél gyorsabban zajlik a változás, annál látványosabb lesz a csíkok megjelenése is.

Nem csupán a terhesség időszakában jelentkezhet a kötőszöveti szakadás, bármely életszakaszban előfordulhat, hogy a bőr nem tud alkalmazkodni a hirtelen növekedéshez. A genetika nagyban befolyásolja a striák megjelenésének kockázatát, aki egyébként is gyengébb, sérülékenyebb kötőszöveti rostokkal rendelkezik, nagyobb eséllyel tapasztalja meg a sokakat érintő problémát. A mozgásszegény életmód, a meggondolatlan táplálkozási szokások éppúgy súlyosbító tényezőként szolgálnak.

 

Bár manapság a testpozitív szemlélet terjedésének időszakában már kicsit sem számítanak zavaró hibának a bőrfelszínen jelentkező striák, mégis számtalan nőt érint rosszul. A csíkok csupán azt jelzik, hogy a test változáson ment keresztül, így cseppet sem szégyellnivaló a jelenség. Számos híresség büszkén mutatja meg retusálatlan, valóságot tükröző fotóit, ezzel nők millióit motiválják arra, hogy fogadják el önmagukat. Hiszen nincs mindig hatalmunk a testünk működése felett, emberek vagyunk, ennélfogva senki sem tökéletes.

Ám sok nő lelkileg nehezen birkózik meg azzal, ha a teste, a bőre változáson megy keresztül, és ez látványos nyomokban nyilvánul meg.

Éppen ezért érdemes már igen korán, megelőzésképp bevetni a természetes hatóanyagokat. Azoknak sincs késő, akiknél már kialakultak a striák, ezek a remek olajok olyan hatóanyagokban bővelkednek, melyek megszüntetni ugyan nem tudják, de képesek elhalványítani a csíkokat, hegeket. Csak úgy dúskálnak a bőr egészségéhez, rugalmasságához elengedhetetlen vitaminokban, mint az A-, B-, D-, valamint E-vitamin, antioxidánsokban gazdagok, így járulnak hozzá a simább, egységesebb bőrfelszínhez.

Kiemelt kép: Getty Images.

Kép a cikkben: Getty Images.

Galéria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés