Az utóbbi időben a retró irányzatok határozzák meg a divatot. Sokáig a nyolcvanas-kilencvenes évek slágerkreációi, manapság pedig inkább a hetvenes évek stílusjegyei kerülnek előtérbe. Íme, a legizgalmasabb tavaszi trendek, az olasz Fendi divatház tolmácsolásában.

hirdetés

A hetvenes évek divatja kiapadhatatlan ihletforrást jelent a tervezők számára. A korszakban párhuzamosan futott a hippiőrület és a csillogó diszkódivat. A két, igencsak eltérő stílus sokszor találkozott egymással, az egyes divatelemek keveredése pedig feltűnően felpezsdítette a megjelenést.

Ám nem csak a stíluskavalkád miatt kerül elő gyakran az említett korszak, hiszen akkoriban hemzsegtek a kifutón a nőies fazonok. A tervezők legtöbbször légies, elegáns anyagokkal dolgoztak, melyek nagyszerűen kihangsúlyozták a nőies vonalakat.

Az elmúlt évek oversize őrülete után éles váltásnak tűnhet a Fendi legújabb kollekciója, mely olyan, akár egy kellemes időutazás. A repertoár darabjai között felsejlenek az ismerős szabásvonalak, fazonok, melyek anno a Halston kifutóját is uralták.

A tavaszi trendek a ’70-es évek legnépszerűbb fazonjaiból inspirálódtak

A hetvenes években hatalmas szerep jutott a színeknek és mintáknak. Jól behatárolható motívumokat használtak a tervezők, melyek milliónyi árnyalatból épültek fel. Ennek köszönhetően szinte azonnal megállapítható egy printről, hogy ebből a korszakból származik.

A Fendi kifutóján minden jellegzetes fazon visszaköszön. A divatmárka rengeteg színnel dolgozott, illetve erőteljes minták is uralják a repertoárt. Főként a melegebb pasztellárnyalatok bukkannak fel a gyűjteményben. A légies vonalvezetés szintén visszaköszön: a lezser kaftánfazonok például nagyon népszerűek voltak a diszkókorszakban, ahogyan a fényes kelméből készült egészruhák is.

 

A kaftán mellett rengetegféle maxiruha jellemezte az akkori divatot, ezekhez a kreációkhoz hasonlót szintén találunk Halston akkori kollekciójában. A csíkozás, valamint a ruha teljes hosszát uraló minta egyszerre visszafogott, mégis roppant nőies és látványos. A tavaszi trendek most ezeket a stílusjegyeket ölelik keblükre, a Fendi pedig tökéletesen összegezte kollekciójában a legmeghatározóbb irányzatokat.

A Fendi visszahozza a diszkókorszak nőies és stílusos elemeit

A szellős fazonok mellett jutott hely az elegáns, alakot követő kosztümöknek is. A Fendi főként világosabb színekkel dolgozott, ezért a blézerek, nadrágok fehérből, bézsből és azok rokonárnyalataiból készültek. Az oversize pantallók, zakók uralta felhozatalban üde színfoltnak számítanak ezek a holmik, hiszen sokkal nőiesebbek, mint a túlméretezett kreációk. A szabások karcsúsító hatását különféle övekkel fokozta a divatház. A csodás, színpompás kampányfotókat Craig McDean készítette.

 

A jól ismert, sötétebb színpaletta sem maradhatott el. A barna, narancssárga és fehér kombinációja számtalan alkalommal előkerül a tavaszi divatban, és már a fazontól függetlenül roppant nosztalgikus érzést kelt az emberben.

 

A hetvenes évek legnőiesebb fazonjai a tavaszi szezon slágerdarabjai lesznek, hiszen finomságot és egy csipetnyi pimaszságot csepegtetnek a megjelenésbe. Semmiképp sem lehet az unalmas jelzővel illetni őket, pláne, hogy színesek, csillognak, és magukban hordozzák a pezsgést.

 

Kiemelt kép: Vittorio Zunino Celotto, Estrop, Daniele Venturelli / Getty Images. 

Képek a cikkben: Susan Wood, Tyrone Dukes, John McDonnell / The Washington Post, Estrop, Vittorio Zunino Celotto/ Getty Images, Craig McDean/Fendi.

  • Megosztás:
hirdetés