A széldzseki éveken keresztül csak a funkcionális sport- és túraruházatban szerepelt. Minden szezonban feltűnt a kínálatban, ám inkább a lezser és praktikus streetwear vonalat erősítette. A tavaszi kirándulásokhoz kötelező darab, de kialakítása miatt senkinek sem jutott eszébe, hogy esetleg szoknyával kombinálja. Úgy tűnik, most megtört a jég, mivel a mellőzött felöltő nem csupán bekerült az utcai divatba, hanem jól kombinálható stíluselemmé avanzsált.

hirdetés

Kétségtelen, hogy a széldzseki az átmeneti szezon egyik legpraktikusabb holmija. Legtöbbször vékony, vízhatlan anyagból készül, így megfelelően rétegezve véd a hideg és az eső ellen. Az egyes márkák darabjai között nincs nagy különbség, hiszen a fazon kötött, itt különösen nagy a jelentősége, hogy megfelelően fedje a derekat.

Nem csoda, hogy évtizedekig senki nem tekintett rá divatelemként, sokkal inkább a szükséges, funkcionális ruhadarabok táborát gazdagította. Bár a kilencvenes években megpróbálták beemelni az athleisure trendbe, a tündöklése nem tartott sokáig. A széldzseki legtöbbször a sportolók és a túrázók ruhatárában található meg, bár szerintünk azoknak is feltétlenül szükségük van rá, akik sokat gyalogolnak.

A márkák sokat fáradoztak azon, hogy az effajta kabátkák ne csak védelmet, hanem divatélményt is nyújtsanak: izgalmasabb fazonkialakítások születtek, a tervezők innovatív és vagány részletmegoldásokat találtak ki, valamint pluszdíszítést és izgalmas színeket kaptak a legújabb variációk.

Nőies és sportos stílusban is jól mutat a széldzseki

A kitartó próbálkozás meghozta a gyümölcsét, mivel idén tavasszal már egyre több helyen bukkannak fel a klasszikus széldzseki felújított, modern stílusra szabott verziói.

 

Az aktuális irányzatok kifejezetten kedveznek a sportos, laza dzsekinek, hiszen a szezon egyik alapja a különféle stílusok keverése. Ennek megfelelően az aktuális divatban már nem túracipővel kombinálva bukkan fel a szél- és esőálló kabátka, a kreatív divatbloggerek például magassarkúval és elegáns nadrággal is kipróbálták.

Bár ez a két kombináció rejt magában egy kis kockázatot, ha kicsit lazábbra veszed a figurát, és pólót, laza felsőt viselsz, akkor nem lesz gond. A farmeres, hétköznapibb összeállításoknak pedig kifejezetten mutatós kiegészítése lehet egy színes és vagány széldzseki. Az efféle utcai szettek elbírják az edzőcipőket, illetve a kényelmes teniszcipőket.

 

Kiemelt kép: Christian Vierig / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés