A strandpapucs, vagy más néven flip-flop, a nyári divat egyik alapkelléke. Évek óta töretlen a népszerűsége, hiszen strandra, vízpartra, ideális választás. Ám a jó öreg gumipapucs már nem csak nyaraláskor kerül elő a szekrényből, hanem az utcai divatban is felbukkan. Bár az még mindig vita tárgya, hogy joggal élvezheti-e kivívott pozícióját.

hirdetés

Tény, hogy a papucsok jó pár éve jelen vannak az utcai trendekben, sőt, az utóbbi nyári szezonok toplistás darabjai között voltak. A pántos, masnis, láncos és párnázott kreációk végeláthatatlan sora lepte el a kínálatot, így némiképp érthető, hogy a színes-mintás flip-flop, vagy régebbi nevén tangapapucs is létjogosultságot szerzett magának a mindennapi öltözékekben.

Ahhoz mondjuk, hogy elslattyogjon az ember a sarki boltig, megfelelő választás lehet, de manapság többről van szó, ha megnézzük a street style fotókat. Nem csak bermudával és strandcuccokkal, hanem nőies öltözékekkel is gyakran összeboronálják őket a divatimádók, így a gumipapucs új szintre lépett.

 

Legutóbb a kilencvenes évek végén tört uralomra a pántos strandpapucs, ami az eklektikus stíluskavalkád hullámán könnyedén beevezett az utcai divatba. A tervezők meglátták a kreációban rejlő lehetőségét, így díszítéssel felturbózva jelentek meg az üzletekben a színes, könnyed nyári viseletek mellett.

A magas talp volt az első, ami feltűnést keltett, ez a fazon úgyszintén visszaköszön a nyári divatban. Ám nem álltak meg itt, és megszületett a strandpapucs magassarkú fazonvariációja, valamint a pántokkal feldobott tangaszandál. Az autentikus flip-flop sem maradt ki a repertoárból, hiszen a cifrázás ellenére, sokan továbbra is az egyszerű, gumitalpú megoldásokat keresték a választékban.

Menő darab lett a strandpapucs?

A strandpapucs nemcsak előre tűnik furcsának a sikkes, nőies összeállításokban. Ez a lábbeli alapvetően rendkívül laza, sportos, ezért a csinosabb vonalvezetésű darabokkal szokatlanul hat. Bár idén nagyon sikkesnek számítanak a különféle stílusmixek, a flip-flop a legjobb összeállításokban is hajlamos gagyi hatást kelteni.

 

A szóban forgó papucs minden összeállítást lazává tesz, ám ebben az esetben ez a hatás nem a legesztétikusabb formában érvényesül. A nőies egészruhákkal, szoknyákkal vagy felsőrészekkel kifejezetten furcsán mutat, a strandpapucs miatt az efféle szerelések befejezetlennek tűnnek.

A gumipapucs a csak felkaptam valamit hanyagságával bélyegezi meg az összeállítást, és azt a benyomást kelti, mintha örök turista lenne az ember. Nem egy kifinomult darab, de még a járást is megnehezíti. Legnagyobb hátránya, hogy az ujjak között rögzített gumipántok izzadás esetén kidörzsölik a bőrt, a leheletvékony gumitalp viselése pedig hosszabb távon egészségtelen.

Bár a legtöbb papucsról elmondható, hogy nem támasztja meg a lábakat kellően, a slattyogásra alkalmas flip-flop még veszélyes is lehet az utcákon, mert könnyen elfordul, elcsúszkál, magyarán, nem a legkényelmesebb darab.

Egy jól megválasztott cipő feldobja a szerelést, ám a strandpapucsról ez nem mondható el, még akkor sem, ha színes. A mintás, díszített verziók jól mutatnak a vízparton fürdőruhákkal és strandkendőkkel kombinálva, ám az utcai divatban még mindig sután, kívülállóként mutatnak. Megvan a helyük egy laza kerti összejövetelen, grillezéskor, ám csinosabb ruhákkal összeboronálva, gyakran lerontják az összképet.

 

Kiemelt kép: Christian Vierig / Getty Images. 

Kép a cikkben: Christian Vierig / Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés