A mell alatt szabott, és zsákfazonú retró ruhák a lábakra helyezik a hangsúlyt, minden mást jótékonyan takarnak. Molett alakra is ideálisak, de nem minden formában előnyösek.

Ha emlékszel még az A-vonalban bővülő miniruhákra, az idei divat nem okoz meglepetést számodra. Az empire-vonalú, vagyis a mell alatt szabott tunikafazonok most is bekerültek a kínálatba, melyek jótékonyan eltakarják a has és csípő környékére rakódott súlyfelesleget, viszont éppúgy szélesíthetik a sziluettet, ha nem vigyázol.

Míg a sátorfazonok bizonyos mintákkal és fodrokkal kombinálva könnyen tömbösíthetik az alakot, az egyszerűbb, mell alatt ráncolt, V-alakban kivágott megoldások alaknyújtó és karcsúsító előnyökkel bírnak.

Retró ruhák molett alakra szabva: ezek voltak a 90-es évek kedvencei

A kilencvenes évek legbájosabb fazonjai voltak az A-vonalban bővülő ruhák, melyek vékony és telt testalkaton egyaránt jól mutatnak. Akadnak olyan szabások közöttük, amik egyensúlyba hozzák a testarányokat, de könnyű belefutni az alakromboló verziókba, melyek inkább széthúzzák a test körvonalát. Az alábbi tunikaruhák csalafintán leplezik a gömbölyded idomokat, és bővülő szabásaik ellenére sem szélesítik az alakot.

Szerencsés, ha az empire-fazon függőleges gombsorral találkozik, mely fokozza a karcsúsító hatást. Szintén előnyös, ha a ruhafodor nem a kritikus csípő, comb és has tájékain helyezkedik el, hiszen ez a vízszintes sáv vastagabbnak mutathatja a sziluettet.

Ha a mell alatti varrás lágy ráncokat képez az A-vonalban bővülő anyagon, melynek játékát csak a V-kivágás szakítja meg, a kiálló has szinte láthatatlan marad. A vízszintes vonalakat megtörő merőleges szabások karcsúsítják a testkontúrt, így a sátorfazon nem fordul az alak ellen.

Divatos tunikaruhák szélesítő hatással

A kilencvenes évek trendje ugyan egy kalap alá veszi az A-vonalban bővülő ruhákat, azért nagy különbségek adódhatnak közöttük szabásban és mintázatban egyaránt.

Csakúgy, mint bő harminc évvel ezelőtt, most is népszerűek a patchwork, valamint a több fodorból összevarrt, romantikus kreációk. Bár nem minden mintára fogható rá, hogy a telt idomok ősellensége, azok a típusok, amelyek vízszintesen tagolják a testet, nem igazán felelnek meg az optikai karcsúsítás szabályainak.

Bő fazon ide vagy oda, az egymástól eltérő, vízszintes vonalban találkozó mintázatok nem megnyújtják, hanem inkább összenyomják az alakot. A sátorfazonnal összeboronált fényes anyagokkal, valamint a ruhát széltében tagoló fodrokkal ugyanez a helyzet.

A zárt nyakmegoldás szintén előnytelen lehet, hiába jellemzik a ruhát jótékony ráncolások. A derékcsúcsra helyezett szabásvonal ugyan keskenyíti a test vonalát, a magasított nyakfazon zömökebbnek mutatja a felsőtestet. Ezt elkerülheted egy V-alakú dekoltázzsal. A képeken jól látszik a különbség, hogy a kilencvenes évekből átvett A-vonalú ruhák közül milyen fazonokra érdemes lecsapni. Csak nüánsznyi az eltérés, viszont az alakformáló öltözködés szempontjából nem mindegy, milyen részletekre mondasz igent.

Kiemelt kép: Getty Images.

Képek: Anthropologie.

  • Megosztás:
hirdetés