A nyolcvanas évekbeli ruhatárakban nem ment ritkaságszámba a színes-fényes vinyl anyag, ami elsősorban a popipar kedvence volt: számos videoklipben elsütötték a kedvesen csak lakk kabát néven emlegetett műanyag kreációkat, melyek most visszatértek az utcai divatba.

Bár a lakk kabát vízlepergető tulajdonsága miatt rendkívül praktikus, nem kimondottan csak ennek köszönhette népszerűségét a nyolcvanas években.

Rendkívül feltűnő, vibrálóan fényes és színes küllemével, egy kis extravaganciát csepegtetett a divatba. Később ugyan pont kirívó stílusjegyei miatt sütötték rá, hogy közönséges, a mai retró trendek azonban tesznek róla, hogy a divat nevében elkövetett félresiklásai feledésbe merüljenek.

A lakk kabát nőies verzióban: 5 tipp, hogy stílusos legyen

Igaz, nehéz elképzelni, hogy a vinyl kabát nőies szettben is működhet, a mostani kreatív stílusmixekkel ez sem lehetetlen. Ráadásul a modern és klasszikus kabátfazonokat keverve, a lakk kabát egészen kivirult.

Az egyik legfontosabb alapszabály a stílusosság érdekében, hogy a színes, vagy ezüstös vinyl kreációkat semleges színű öltözékekkel kell összeboronálni. A homokszínű, bézs, fekete, fehér, vagy tejszínű szettek jól elbírják a vibráló, fényes kabáttípusokat.

Célszerű a klasszikus trencskó fazonokat előnyben részesíteni, melyek derékban megkötős, vagy egyenes vonalú esőkabátokra hajaznak. Egyébként ezek a kreációk bélelt változatban is kaphatóak, de a derékban karcsúsított szabások kevésbé szélesítik az alakot.

Ha egy ruhadarab fényes és színes egyszerre, nem nehéz kitalálni, hogy optikailag vastagítja viselőjét, ám, ha letisztult vonalvezetésű öltözékbe ülteted, ezzel a rizikóval nem kell számolnod. A lefelé bővülő kabátot viseld egyenes vagy szűk szárú nadrággal, és ne ess túlzásokba a fényes felületekkel.

Legyen egyfajta színritmus az öltözékedben, mely rendezettséget és harmóniát sugall. Mivel a lakk kabát úgyis feltűnő, viheti a domináns szerepet, minden más alárendelt legyen a szettedben. A kabát színe visszaköszönhet egy-egy kiegészítőben, de csak finoman adagolva. A pasztelles kabátok semleges, lágy árnyalatokkal mutatnak jól, ám az eleven tónusú darabok vibrálását is tompíthatod picit egy visszafogott színkombinációval.

Amennyiben nagyon feltűnő a kabát, viseld monokróm öltözékkel, mely békésen hagyja érvényesülni a vinyl anyagot.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés