A kaftán évek óta az egyik legnépszerűbb ruhadarab a nők körében. Legtöbbször könnyű, lenge anyagból készül, ami a szabásának köszönhetően remekül szellőzik, így a kánikulában is megállja a helyét.

hirdetés

A kaftánt sokan egy divatdarabnak vélik, ami a modern kor vívmánya, pedig sokkal mélyebb gyökerei vannak, mint azt elsőre gondolnánk. A viselet az ókorban jelent meg először, a mai modern darabok hasonlítanak azokra a fazonokra, melyeket Rómában és a Perzsa Birodalomban viseltek.

A kaftán a 16. században egyre több országban jelent meg, Marokkóban és az Oszmán Birodalomban főként a gazdagok viselték. A köpenyszerű darab ekkoriban már minőségi, drága anyagból készült, gyakran díszítette valamilyen arany szegély vagy egyedi hímzés. A fazon ezután sokáig lappangott a divatban, otthoni viseletként többször megjelent, míg mások köntös helyett öltötték magukra.

A változást a hetvenes évek jelentette, amikor az új amerikai tervezők elkezdtek kényelmes, légies darabokat tervezni, melyekben a nők könnyedén mozoghattak, és komfortosan érezték magukat. Ennek az irányzatnak az egyik úttörője Halston volt, aki a szexi maxiruhák mellett számos kaftánt alkotott.

A darab a vörös szőnyegen is feltűnt, a 2000-es évek elején gyakran láthattunk olyan fazonokat, melyeket a kaftán ihletett.

A fazonnal valóságos divathullámot indított, a hatására többen kezdtek el kaftánokat alkotni. A trend ezután egy időre megpihent, és kizárólag a stradszezonra korlátozódott. Az utcán ritkán tűnt fel, a nők jellemzően fürdőruha felett viselték.

A nyári szezon kedvence a kaftán: így viseld az utcán

Pedig a nyári melegben kifejezetten praktikus viseletnek számít, mivel jól szellőzik és könnyű kombinálni. Szandállal, papuccsal remekül mutat.

 

A kaftán egy meglehetősen laza, mégis nőies darab. Könnyű kombinálni, és szinte bármilyen kiegészítővel megállja a helyét. A színek tekintetében jöhetnek a vidám árnyalatok, ám leginkább a mintás kreációk számítanak felkapottnak.

 

A kaftánnal nem kell feltétlenül várni a kánikula megérkezésééig. A hűvösebb reggeleken felkaphatsz rá egy dzsekit, blézert, esetleg kardigánt, a holmi nem fog furán kinézni.

 

A kaftán az őszies időben is bekerülhet majd a ruhatárba, mivel akár rétegezheted is. Jöhet egy vékonyabb anyagú garbó, a papucsot pedig sportcipőre cserélheted.

 

A divatbloggerek nem korlátozzák le a nyárra a kaftán szezonját, illetve azokat a darabokat, melyekkel jól mutat. A merészebbek csizmával is házasítják. Ez a kora őszi időben még szóba jöhet, mivel a béleletlen lábbelik nem tartják annyira melegen a lábat.

 

Kiemelt kép: Streetstyleshooters / Getty Images. 

Képek a cikkben: Streetstyleshooters, Kirstin Sinclair / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés