A híres francia divattervező, Christian Dior a divat egy teljesen új korszakát indította el 1947-ben, amikor megjelent a később New Look névre keresztelt kollekciója. A fazonok visszatértek a nőies szabásokhoz, ismét felbukkantak a derekat kiemelő fazonok, és újra főszerepbe került az alakhangsúlyos sziluett. Ennek a repertoárnak volt a része az a blézer, ami nőiességben még manapság is leköröz mindent.

hirdetés

Christian Dior az egyik legjelentősebb francia divattervező, aki látásmódjával, újításaival beírta magát a divattörténelembe. A negyvenes években a nők már egyszerűbb fazonokat viseltek, elhagyták a fűzőt, kisebb kalapot hordtak. A legtöbb tervező megpróbált igazodni a Coco Chanel által lefektetett irányvonalakhoz. Elhagyták a fodrokat, felesleges díszítéseket, és a visszafogott szabásvonalak vették át a helyüket, ezzel egy modern nőt képét vetítették elő.

Ebben a korszakban kezdett el alkotni Christian Dior, aki megpróbálta visszacsempészni a francia divatba az elfeledett eleganciát és luxust. Ami kicsit túlzó ugyan, mégis roppant nőies és kifinomult. 1947-ben jelent meg az emlékezetes kollekciója, ami sokáig formálta a divatot, a szabásvonalak pedig még a mai irányzatokra is hatással vannak. A kollekciót az egyik divatmagazin főszerkesztője a New Look jelzővel illette, ezzel utalva arra, hogy mennyire friss és egyedi volt az, amit kínált.

 

Ennek a kollekciónak volt a része a Bar jacket névre keresztelt kabátka vagy blézer. A fazon igazán egyszerű, mégis látványos. Szépen követi a test vonalát, puha vállrésszel és kihajtható gallérral készült. Gombok futnak rajta végig, a derékvonalig teljesen feszes, majd onnantól szétnyílik és kiszélesedik. A vonalvezetésnek köszönhetően szó szerint tökéletesen nőies, mivel derékhangsúlyos a szabása, így nagyszerűen körvonalazza a sziluettet. A kiszélesedő fazonnak köszönhetően kerekíti a csípőt, keskenyíti a derékvonalat, ezáltal arányos homokóra alakot formál.

John Galliano különleges formában élesztette újjá a Dior blézerét 2007-ben.

 

Ez a szabás azonnal sikert aratott, azóta pedig számos formában bukkant fel a divatban. A Dior divatháznál szinte állandó szereplő ez a csinos blézer, a divatházat vezető kreatív igazgatók az évek során különféle módokon értelmezték újra és csomagolták modern köntösbe Christian Dior klasszikusát. Ám ennek ellenére az alapok megmaradtak, sőt, az elmúlt időszakban már készült hasonló fazonú kabát, illetve hosszabb blézer is.

Ez az ultranőies blézer évtizedek alatt sem kopott ki a divatból: így viselhető a Dior kedvence

A Dior mellett számos márka kínálatában felbukkant már az említett blézer, így könnyedén ráakadhatsz hasonló kialakítású fazonra a kedvenc fast fashion üzleted polcain. Roppant egyszerű kombinálni, könnyedén az elegáns megjelenés egyik alapjává válhat. Jól variálható nadrággal, szoknyával, és nem feltétlenül kell hozzá magassarkút viselni ahhoz, hogy igazán sikkes és nőies legyen.

A blézer remekül mutat a hosszabb, A vonalú szoknyákkal. Mivel derékban karcsúsított, így optikailag vékonyabbnak mutatja a sziluettet, miközben a fazon szépen formálja a csípő vonalát.

 

Christian Dior eredetileg szoknyákhoz, ruhákhoz találta ki ezt a blézert, ám nadrággal sem hat furcsán. Az oversize zakót ebben a szezonban nyugodtan kiválthatod egy nőies kialakítású felöltővel.

 

Az évek során már számos átalakuláson átesett a népszerű fazon, nagyobb lett a csípőt takaró rész, sok esetben hasonlít a peplumra. Ezenfelül a tervezők sokszor fodrokkal és más izgalmas részletekkel egészítették ki a kreációkat.

 

Az elegáns és a sportos stílus keresztezésének hála, a visszafogott blézer akár farmerrel is összeboronálható. Kicsit sem fog elütni, inkább egy vagány stílusmix lesz a végeredmény. Ha nadrágot szeretnél viselni a kiskabáttal, akkor a szaggatott, túlságosan lezser darabokat hanyagold, válassz helyette letisztult darabot.

 

Kiemelt kép: Edward Berthelot / Getty Images. 

Képek a cikkben: Archivio Cameraphoto Epoche, Toni Anne Barson Archive, Peter White, Christian Vierig, Edward Berthelot / Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés