Nem tudom mások hogy csinálják, de míg nekik a legnagyobb boldogság a vásárlás, addig nekem kész rémálom. Nemcsak azért, mert már a nézelődésbe is belefáradok, vagy, mert órákig kell várni egy szabad próbafülkére, hanem egész egyszerűen nem találok olyat, ami igazán tetszene.

Elég tudatos vásárló vagyok, ismerem a stílusomat, így ritkán megyek csupán hobbyból bevásárlókörútra. Olykor persze elengedhetetlen, de sajnos gyakran megesik, hogy amit a fejemben megalkottam a tökéletes ruháról, azt mégsem találom. Ennek az okát nem abban látom, hogy túl válogatós vagyok, egész egyszerűen azt tapasztalom, hogy a divat csak egy bizonyos stílust kedvelők igényeit szolgálja ki. Hát igen, mondhatnánk, erről szól a divat, de, hogy mindenütt nagyítóval kell kutatni a „normális” ruhákat, az már furcsa.

Mintha rád öntötték volna! Hát..nem egészen

Megesett már számtalanszor, hogy pulcsi után kutatva megláttam egy összehajtogatva gyönyörűen mutató darabot. Felemeltem, de rögtön el is keseredtem, mert sajnos denevérujja volt. És így a másodiknak, harmadiknak, negyediknek is. Arról nem is beszélve, hogy a méretekkel is nagy gondok vannak, nagyon ritkán látni egy klasszikus sziluettet követő felsőt, mert a többség oversized, ejtett vállú és denevérujjú. Nem mondom, hogy ezzel önmagában probléma van, de aki nem szereti ezt a szabást, valljuk be, igencsak nehéz dolga van. Nagyon gyakran előfordul, hogy azért nem veszek meg valamit, ami egyébként tetszik, mert egyszerűen a szabásával sehogy sem tudok kibékülni. Úgy érzem, ront az összképen, pedig egy szép, csinos, jópofa ruha lehetne.

Ruhavásárlás csak korhatárral

Most tételezzük fel, hogy megtaláltam a nagy őt szabás tekintetében, de a másik, amivel biztos problémám lesz a mintázata. Számomra ez leginkább a feliratokat jelenti, amik mostanában mindent elborítanak. Oké, hogy divatos, és tényleg van néhány jópofa idézet, de vajon megállják a helyüket egy felnőtt mindennapi ruhatárában is vagy ezeket kizárólag az utcára és a tiniknek tervezik?

Ugyan van több üzletben is külön részleg az irodai vagy ahogy gyakran a címkén is megnevezik alap ruhadaraboknak, de tényleg csak ebben a szűk körben illetékes az ember válogatni, ha egy klasszikus szabású ruhát akar találni? Miért nem lehet valami az aktuális trendeknek megfelelő, ugyanakkor többféle igényt is kielégítő? Költői kérdés.

Persze az éppen regnáló trendeket követni sem szentírás, egy letisztult ruhatárból is lehet ízlésesen, egyedien felöltözni, csak a személyes stílust kell megtalálni és némi fantázia sem hátrány hozzá. Ugyanakkor rá kell jönni, hogy az üzletek többsége egyetlen osztályba tartozó ruhák tömkelegével próbálja megoldani az öltözködés kérdését egy átlagembernek, és ha ez nem tetszik, mehetsz egy olasz kisbutikba, ahol talán találsz még olyan fazont, amit jövőre is felvehetsz –és nem hordja minden második ember-. Vagy menj el varrótanfolyamra, és oldd meg magadnak a dolgot. Hát, lehet, hogy az lesz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés