Az őszi-téli időszakban sokan fáradtnak és erőtlennek érzik magukat, amiért a legtöbben a rossz időjárást okolják. Noha való igaz, hogy a hideg, borongós napokon az ember lánya hajlamos nyúzottá válni, számos alkalommal a vashiány okozza a kellemetlen tüneteket. Noha súlyos esetben célszerű orvos segítségét kérni, az étkezés megreformálásával is érdemes tenni egy próbát. Ezek a vasban gazdag ételek segítenek feltölteni a kiürült raktárakat.

hirdetés

A krónikus fáradtság és gyengeség nem feltétlenül jár kéz a kézben az őszi-téli időszakkal, noha a kellemetlen tüneteket sokan abszolút a borús napok számlájára írják. Tény, hogy a hideg, szeles időjárás könnyedén lehúzza a hangulatot, azonban számos esetben inkább a vashiány az, ami a kedvetlenséget, nyúzottságot előidézi.

Az, hogy a szervezet vasszintje lecsökken, még nem ad okot a túlzott aggodalomra. Amennyiben a helyzet súlyosbodik, vashiányos vérszegénység alakul ki. Éppen ezért célszerű már időben feltölteni a kiürült raktárakat, s mivel a tünetek már igen korán jelentkeznek, nem nehéz felismerni, ha a szervezetnek egy kis támogatásra van szüksége.

A vas nélkülözhetetlen a sejtek oxigénellátásához, így a szédülés, a fokozott fáradtság és aluszékonyság már akkor jelentkezik, amikor a probléma még nem fordult át ténylegesen betegséggé, azaz vashiányos vérszegénységgé. A hiányállapot hátterében több dolog húzódhat meg, ezt nem árt tisztázni. Az egyik, hogy eleve kevés vastartalmú ételt fogyaszt az illető, a másik gyakori kiváltó tényező pedig az, hogy a bevitt vas valamilyen okból nem tud felszívódni.

Az első lépés mindenképpen az étrend megreformálása. Számtalan étel között lehet válogatni, amelyek szó szerint dúskálnak a vasban, így akár a főételekbe, akár a desszertekbe könnyedén bele lehet csempészni a tápanyagdús hozzávalókat. Nagyon fontos, hogy a kutatások alapján a növényi eredetű ételek vastartalmának körülbelül 4-5%-a szívódik fel, míg a különböző húsok, állati eredetű összetevők ennek sokszorosát produkálják.

 

Vasban gazdag ételek fáradtság, sápadtság ellen

Spenót

A spenót egy igazi szuperélelmiszer, amely rendkívül sokoldalúan használható fel a konyhában. Közkedvelt smoothie-alapanyag, népszerűségét pedig egyértelműen kimagasló vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönheti. A vastartalmát illetően valóságos mítosz kering, egyesek szerint kevésbé alkalmas a vas pótlására, míg mások mind a mai napig úgy gondolják, bizony-bizony sokat segíthet a raktárak feltöltésében. Az nem kérdés, hogy a spenótnak igenis van vastartalma, ráadásul emellett C-vitaminban is dúskál, így a rendszeres fogyasztása a szervezet szempontjából rendkívül hasznos.

Máj

Habár sokan kifejezetten ódzkodnak tőle, a máj hatékonyan tölti fel a szervezet kitikkadt vasraktárait. Természetesen az is sokat számít, hogy miféle májat fogyaszt az ember lánya, de az összességében kijelenthető, hogy bármelyikre essen a választás, abszolút hozzájárul a lecsökkent vasszint ellensúlyozásához.

Csicseriborsó

A csicseriborsó nem csak remek fehérje- és kalciumforrás, vastartalma miatt éppen annyira kedvelt élelmiszer. A hüvelyesek alapvetően híresek arról, hogy kimagasló mennyiségben tartalmaznak vasat, ezért célszerű gyakrabban beépíteni őket a hétköznapi menübe. A csicseriborsó fogyasztásával nem szabad túlzásba esni, ugyanis fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek képesek kapcsolódni a szervezetben található ösztrogének receptoraihoz. Ahhoz, hogy felboruljon a hormonegyensúly, valóban rengeteg csicseriborsót kellene enni, ettől függetlenül célszerű óvatosan bánni ezzel az alapanyaggal.

 

Lenmag

A lenmag a tudatos, egészséges étkezés egyik jolly joker összetevője, hiszen egy valóságos antioxidáns-bomba. Kimagasló vastartalma mellett jelentős B-vitamin-tartalmáról ismert, de omega-3 zsírsavak és egyéb fontos ásványi anyagok éppúgy megtalálhatók benne. Akár smoothie-ban, akár egy finom zabkásában remekül működik. Nem csupán a szervezet számára hasznos, a bőrt is látványosan megszépíti.

Mazsola

Az aszalt szőlő, vagyis a mazsola szuper nassolnivaló, amelyből akár minden egyes nap érdemes csipegetni egy keveset. Kimagasló vastartalmának köszönhetően hatékonyan tölti fel a kiürült raktárakat. Ha magában kevésbé csúszik, érdemes különböző olajos magvakkal összekeverni, a klasszikus diákcsemege például remek választásnak bizonyul, ha egészséges ropogtatnivalóra vágysz.

Pisztácia

Noha a pisztácia nem tartozik az olcsón beszerezhető nasik közé, az ára abszolút fantasztikus tulajdonságait tükrözi. Antioxidánsokban rendkívül gazdag, csak úgy dúskál a C-, A-, valamint E-vitaminban. Vastartalma sem elenyésző, krónikus fáradtság, aluszékonyság, sápadtság és lecsökkent vasszint esetén mindenképpen érdemes gyakran csipegetni belőle.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés