A húsvéti asztalon a legtöbb háztartásban megtalálható a torma. A kicsit csípős növény remekül kiegészíti a friss kalácsot, sonkát és a főtt tojást. Ám az ünnepi szezon letelte után a legtöbben már nem fogyasztják, vagy csak ritkán kerül az asztalra. Pedig rendkívül hasznos a szervezet számára, és nem csak azért, mert vírusölő hírében áll. Sok vitamin található benne, emellett jótékony hatást gyakorol az emésztésre, és megfelelő étrend mellett a fogyást is támogatja.

hirdetés

A tormát a csípőssége miatt sokan nem kedvelik, míg másoknál éppen ezért kerül fel minden évben a húsvéti asztalra. Az ízét mindenki ismeri, ám jóval kevesebbszer esik szó az egészségre gyakorolt hatásairól.

Tele van vitaminokkal és segíti a méregtelenítést a torma

A tormát sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is. Egyes vidékeken még manapság is ez az életerő jelképe. Intenzív az illóolaj-tartalma, jellegzetes illatát ennek köszönheti. Sok mustárolaj, szinigrin található benne, ám jelentős mennyiségű C-vitamin és kálium is gazdagítja.

 

Rendkívül erős baktérium- és vírusölőként tartják számon. Ez a hatása akkor érzékelhető a leginkább, ha frissen lereszelve fogyasztjuk. Vese- és húgyúti fertőzések esetén szintén ajánlják. Ebben a formában bizonyos esetekben irritálhatja a nyálkahártyát, ezért nem szabad vele túlzásba esni. Érzékeny gyomor esetén ez a formája nem ajánlott. Ám ettől függetlenül is bekerülhet az étrendbe, mivel számos formában elkészíthető.

A torma másik hasznos hatása részben a magas C-vitamin-tartalomnak köszönhető. Az aszkorbinsav részt vesz a szervezet zsírbontó funkcióiban. Ha csökken a mennyisége, akkor csökken a zsíranyagcsere hatékonysága, kevesebb energiát használnak el az izmok mozgás közben, és lassabbá válik az anyagcsere.

A C-vitamin hiányát a szervezet mindig jelzi, ilyen lehet például a fáradékonyság, energiaszint-csökkenés, fejfájás, hajhullás. Ám a tünetek észlelésétől jóval hamarabb elkezdődnek a belső folyamatok. Ezért érdemes mindennap egy kis adag tormát fogyasztani, mivel már ez is képes fedezni a napi C-vitamin-szükséglet egy jelentős részét.

Gyorsítja az anyagcserét és elősegíti a fogyást

A torma támogatja a zsíranyagcserét, ám nem csak így segíti a súlyvesztést. A benne található glukozinolát erősíti a májat, így az sokkal hamarabb ellátja a feladatát, és megszabadítja a szervezetet a felesleges méreganyagoktól.

Rengeteg enzim található benne, melyek jó hatást gyakorolnak az emésztésre, emellett csökkentik a puffadást. A torma kalóriatartalma roppant alacsony, de rostokban igencsak bővelkedik. Ezért a diétázók étrendjébe is bekerülhet. Javítja az emésztést, kipucolja a bélrendszert, a fogyasztásának köszönhetően távoznak a szervezetből a lerakódott salakanyagok, melyek megnehezítik a fogyást.

A torma belső támogatást nyújt ahhoz, hogy felgyorsuljon a lomha anyagcsere, hiszen a megtisztított bélfalon keresztül könnyebben felszívódnak bizonyos mikrotápanyagok.

A torma tehát roppant hasznos a szervezet számára, ám nem szabad vele túlzásba esni. Nem kell belőle naponta több evőkanállal megenni, illetve nem is szabad. A fűszernövény önmagában nem indítja be a fogyást, de hozzájárul a hatékonyabb zsírbontáshoz, ezért érdemes gyakrabban bekerülnie az étrendbe. Nyilván az is számít, milyen az az étrend, amibe bekerül. Zöldségfasírthoz, halhoz, és diétás ételkombinációkhoz is jól passzol a különleges ízével.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés