Már nem sokáig tart a spárga szezonja, érdemes hát minél több receptben kipróbálni ezt a vitaminokban gazdag zöldséget, ami akár a köztes étkezésekbe is beszúrható. Sokan csak köretként, vagy salátákban tudják elképzelni, pedig ízletes smoothie is készíthető belőle, ami a diétát is nagyban segítheti. Rengeteg értékes tápanyaggal gazdagítja az étrendet, ám alacsony kalóriatartalmával segít betartani a mértékletességet. Ráadásul remek vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik a zsenge növény, amivel szintén hozzájárul az anyagcsere fellendüléséhez.

hirdetés

A spárga nem a legolcsóbb szezonális zöldség, de nem kell belőle sokat vásárolni ahhoz, hogy egészséges fogás készülhessen belőle. Általában április végétől június első feléig kaphatóak a friss hajtások, melyeket az ókori kultúrákban többnyire gyógynövényként hasznosítottak.

Fogfájást, hurutos megbetegedést és felfázást is kezeltek a növénnyel, enyhe hashajtó és kiváló vízhajtó tulajdonsága miatt pedig méregtelenítő hatásúnak tartották. Manapság a tavaszi diéták egyik sztárja a spárga, aminek zöld, fehér, és lila változata is megtalálható a zöldségeseknél. Az utóbbi kevésbé terjedt el nálunk, főzés, párolás során leginkább az előbbi kettő kerül elő.

A spárga a diétát is fellendíti

A spárgahajtás nagy része víz és rostanyag, zsír- és szénhidráttartalma szinte elenyésző. Eltelíti a gyomrot, de nem terheli meg az emésztést, sőt, rostjai révén úgy működik, mint egy bélseprű. Emellett rengeteg fogyást segítő, és bőrszépítő vitamint, antioxidánst tartalmaz: A-, B-, C-, és E-vitaminokban egyaránt bővelkedik. A zöld spárga klorofillban gazdag, és több benne a C-vitamin, ami jótékonyan hat az immunrendszerre.

A legtöbb spárgafélében megtalálható a kalcium, vas, folsav, szilícium és foszfor, és mindegyikre jellemző a magas káliumszint, aminek vízhajtó hatását köszönheti a növény. Nátriumban azonban szegény.

Mivel jól hidratál és növeli a vizelési ingert, úgy tartják, alaposan kitisztítja a veséket, de káliumtartalma miatt nem szabad túlzásba esni vele, különösen, ha szív- vagy veseelégtelenség áll fenn. Természetes módon hajtja el a szövetek közt megrekedt, feleslegesen visszatartott vizet, ami miatt gyakran megrekednek a méreganyagok a szervezetben, és romlik a nyirokkeringés.

A hormonális változások, a túlságosan sós ételek és a magas alkohol- és koffeintartalmú italok felboríthatják a szervezet vízháztartását, így az elkezd tartalékolni. A felhalmozódott folyadék miatt sokkal szélesebbnek tűnhet a sziluett, puffadtabb lehet a has, és akár centikben mérhető változást tapasztalhatunk a testen. Napi egy zöld smoothie már sokat segíthet abban, hogy csökkenjen a vizesedés, ezáltal újra fellendülhet az anyagcsere.

Vízhajtó, emésztésserkentő zöld smoothie, ami felpörgeti a fogyást

A káliumban gazdag zöldségek, gyümölcsök segítenek megszabadulni a felgyülemlett folyadéktól, miközben a rostjaiknak köszönhetően felpörgetik az anyagcserét, ezzel pozitív hatást gyakorolnak a diétára. A roppanós finomságok italként is bekerülhetnek az étrendbe.

A spárga az egyik legkedveltebb idényzöldség, ami rendkívül sok vitamint tartalmaz, tele van rosttal, és segít megszabadulni a felgyülemlett víztől. Jótékonyan hat az emésztésre, és felpörgeti az ellustult anyagcserét.

A spárga mellett egy másik értékes növényt is tartalmaz ez az ízletes zöld smoothie: ez a spenót. A salátanövénynek nagyon magas a vitamintartalma, miközben szinte alig található benne kalória. Káliumtartalmának köszönhetően nagyszerű vízhajtónak minősül, ezért minden diétázónak javasolt a fogyasztása. A benne található kalcium segít megtisztítani a bélrendszert a lerakódott a salakanyagoktól, az A-vitamin pedig a bőr egészségéhez járul hozzá.

Az avokádó szintén hasznos a szervezet számára, bővelkedik esszenciális zsírsavakban, és sok A-, E-, és K-vitamin található benne. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a hámréteg rugalmasságához, nem véletlen, hogy a kozmetikai iparban is kedvelt összetevőnek számít az olaja. Az avokádóban is fellelhető kálium, így még jobban megdobja a smoothie vízhajtó hatását, azonban pont emiatt érdemes mértéket tartani ezzel az itallal. Napi több adag vészesen felboríthatja a vízháztartást, ezért csak egy pohárkával ajánlott meginni belőle.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 bögre spenót
  • 2 bögre spárga
  • 1/2 avokádó
  • 1 alma
  • ½ citrom
  • jég

Elkészítés:

Az avokádó magját vedd ki, hámozd meg a gyümölcsöt, majd vágd össze apró darabokra. A spárgát tisztítsd meg, azután szeleteld fel. Az alma magházát távolítsd el, és vágd fel szeletekre a gyümölcsöt. A hozzávalókat tedd be a turmixgépbe, és addig pépesítsd, amíg lágy, krémesen folyós italt nem kapsz.

Ha citrom miatt túlságosan savanyúnak találod, akkor egy kevés mézzel vagy eritrittel teheted édesebbé az italt.

Bár ez a vitaminokban gazdag zöld smoothie segít beindítani az ellustult anyagcsere-folyamatokat, és felpörgeti a diétát, önmagában kevés a fogyáshoz. Ha a súlyvesztés a cél, akkor nem feledkezhetünk el a rendszeres mozgásról, illetve a rostban gazdag étrendről, és a megfelelő folyadékbevitelről.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés