Igencsak kellemetlen és bosszantó dolog, amikor sárga foltok jelennek meg a ruhán, akár a dezodortól, akár az izzadságtól. Különösen a fehér holmik esetében gyakori ez a probléma, melyeken szinte azonnal meglátszik már a leghalványabb elszíneződés is. Szerencsére nem kell rögtön megszabadulni a kedvenc darabtól, mivel a makacs pecséteket akár konyhai alapanyagokkal el lehet távolítani.

hirdetés

A ruhán megjelenő sárga foltokat legtöbbször az alumíniumtartalmú izzadásgátlók okozzák. Ezek a nap folyamán összekeverednek az izzadtsággal, csúnya, sárga foltot hagyva az anyagon. Már kaphatók különféle párnák, tapaszok, melyek megelőzik a textil elszíneződését. Az is jó megoldás lehet, ha használat előtt a pamutból készült fehér holmira egy kevés hintőport szórsz, így ez megakadályozza, hogy besárguljon az anyag a hónaljnál.

Ám, ha megtörtént a baj, akkor sem kell azonnal megszabadulni a fehér felsőtől, mivel házi praktikákkal is eltüntethetők a sárga foltok.

Szódabikarbóna

Egy evőkanálnyi szódabikarbónát keverj össze egy kevés vízzel, nem kell sok, az a lényeg, hogy egy kenhető pasztát kapj. Ezt vidd fel a foltra, majd hagyd rajta legalább egy órán keresztül. Apró kefe vagy fogkefe segítségével óvatosan dörzsöld bele az anyagba, azután mosd ki a szokásos módon.

Ha nagyon makacs pacáról van szó, akkor előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül teljesen eltüntetni a sárgaságot, ilyenkor ismételd meg többször egymás után, addig, amíg teljesen kifehéredik az anyag. A házi praktikát esetleg bolti folttisztítóval kombinálhatod.

Ecet

Az ecet sokoldalú tisztítószer, a ruhán megjelenő sárga foltok ellen szintén bevethető. Ehhez keverj össze két evőkanálnyit belőle egybögrényi hideg vízzel, majd öntsd az érintett területre. Hagyd rajta fél órán keresztül, öblítsd ki, és mosd ki a holmit a szokásos módon.

Citrom

A citrom szintén sok probléma ellen bevethető, ehhez facsarj ki egy citromot, majd keverd össze ugyanannyi vízzel. Ezt öntsd a foltra, alaposan dörzsöld be, majd hagyd rajta 30 percig. Ha letelt, a sárga foltos ruha már mehet is a mosógépbe.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés