A bolti deók összetevői rendkívül károsak lehetnek a szervezetre, a természetes jellegű izzadást pedig még így sem szüntetik meg. Egy házi dezodor készítése naturális hozzávalókkal csupán pár percbe telik, és hasonlóképpen megadja a mindennapi frissességet, mint a bolti változatok.

hirdetés

Az izzadás természetes velejárója hétköznapjainknak, mégis kellemetlen érzésekkel tölti el az embert, ha nem tudja azt leplezni. Ennek a problémának a palástolására választják legtöbben közismert szépségápolási márkák izzadásgátló termékeit, melyek a natúr kozmetikumok között nem igazán állják meg a helyüket.

Ezért éri meg leváltani a bolti dezodort

Minden egyes nap használjuk a deókat, aminek legtöbbje alumíniumszármazékokkal van tele, azért, hogy a pórusokat eltömítve megakadályozzák az izzadást. Ez semmiképpen sem egészséges, hiszen a szervezet stresszhelyzetben vagy meleg környezetben természetes jelleggel bocsájt ki nedvességet. A parabéneket, kőolajszármazékokat és alkoholt tartalmazó készítmények káros hatással lehetnek a szervezetre, ezért érdemes elkerülni a vásárlásukat.

Bevált házi dezodor természetes alapanyagokkal

A házi készítésű dezodorok azért válhatnak be, mert az izzadás fő problémaköreire tökéletes vegyszermentes megoldást nyújtanak. A kellemetlen szagok ugyanis a nedves környezetben megtelepedett baktériumok szaporodása miatt következnek be, vagy akár természetes méregtelenítés folytán is felléphetnek.

 

A kézzel készült izzadásgátlókban szereplő sokoldalú szódabikarbóna és a kukoricakeményítő felszívják a nedvességet, szagtalanítanak, és olyan pH-értékeket alakítanak ki a hónaljakban, ami már kevésbé élhető környezetként szolgál a baktériumoknak.

Összetevők:

  • 6 gramm méhviasz
  • 40 gramm kókuszolaj
  • 35 gramm szódabikarbóna
  • 15 gramm kukoricakeményítő
  • 10-15 csepp illóolaj

Egy edényben vízgőz fölött olvasszuk meg a méhviaszt, amikor már folyós állagúvá vált, adjuk hozzá a többi alapanyagot, és csomómentesre keverjük ki. A híg elegyet öntsük bele egy tégelybe, majd helyezzük a hűtőbe, hogy megszilárdulhasson. A kész anyag krémes állagú dezodor lesz, amiből egy-egy borsónyi méretű darabot könnyen el lehet oszlatni a hónaljakon.

 

Ez az adag 3-4 hónapra is elég lehet. A dezodor természetesen szobahőmérsékleten is eláll, de, ha azt érzékeljük, hogy túl folyós állagúvá válik, akkor hűtőben tárolva szilárdítsuk vissza.

Bátran kísérletezzünk az illóolajokkal!

Nagy előnye a házi készítésű izzadásgátlóknak, hogy összeállíthatjuk az illatukat, és a hatásukat tekintve is szabad utat kap kreativitásunk. A lime és bergamott illóolaj párosítás közkedvelt választás a természetes deók közegében, ám a borsmenta és a rozmaring úgyszintén hatásosnak bizonyulnak ezen a téren. Az érzékenyebb bőrrel rendelkezőknek a nyugtató és gyulladásgátló levendulával érdemes elkészíteni a kozmetikumot.

 

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés