Malála Júszafzai az egyik legfiatalabb emberjogi aktivista, aki már tizenévesen is felszólalt a társadalmi egyenlőtlenségekkel szemben, és a lányok tanulási jogáért küzdött. A 23 éves fiatal nő most a Vogue címlapján bűvöl el mindenkit, hiszen meseszép képek készültek róla.

hirdetés

Malála Júszafzai pakisztáni származású emberjogi aktivista, aki már egészen fiatalon szembesült az országát érintő egyik legnagyobb problémával. A tartományukban az iszlám fundamelista tálibok bezárták a lányiskolákat, betiltották a zenét, a televíziót, és korlátozták a nők jogait. Malála ekkor 11 éves volt, ám minden létező eszközt megragadott, hogy a lányok tanuláshoz való jogára felhívja a figyelmet.

A fiatal lány blogbejegyzéseket kezdett írni, amelyekben a mindennapjairól számolt be. A BBC felfigyelt a posztjaira, így az egész világot bejárta Malála élettörténete. A tálib vezetők folyamatosan fenyegették a tinédzsert, végül 2012-ben egy iskolabuszon többször is meglőtték.

A támadást szerencsésen túlélte, a súlyos sérülései ellenére felépült, és már egy év múlva ismét kiállt a nyilvánosság elé. 2014-ben kapta meg a Nobel-békedíjat, ezzel ő lett az első pakisztáni származású Nobel-díjas, illetve a legfiatalabb, aki részesült ebben az elismerésben.

A 23 éves fiatal nő azóta is küzd a lányok és a gyermekek jogaiért, létrehozott egy alapot, amely a tanulni vágyó fiatalokat támogatja. Pakisztánban a lányok számára épített iskolát. Pár évvel ezelőtt jelent meg az első könyve, Én vagyok Malála címmel.

Malála gyönyörű portréfotókhoz állt modellt

Malála most a brit Vogue címlapján szerepel, és egy igazán nagyszerű interjú készült a fiatal nővel a magazin legújabb számához. Ebben mesél a családjáról, az édesapjáról, aki mindig támogatta őt, valamint a tanulásról, ami még manapság is kiemelt helyen szerepel nála. A 23 éves Nobel-békedíjas tavaly diplomázott az Oxfordi Egyetemen.

A címlapon Malála piros színt visel, a hátteret pedig úgyszintén erre az élénk árnyalatra színezték. A feltűnő tónus erőt sugároz, és nagyszerűen harmonizál a 23 éves nő haj- és bőrszínével. Bár feltűnő tónus, mégsem válik túlságosan harsánnyá a fotó, hanem kiemeli Malála szépségét.

Minden képen kendőt visel, ám a haját nem takarták el teljesen. A 23 éves emberjogi aktivista szokott fejkendőt viselni, amellyel a kulturális értékekre és a származására szeretné felhívni figyelmet. A hidzsáb helyett egyszerű, könnyű anyagú kelmével szokta elfedni a haját, sokszor egyszerűen a nyakába teszi.

A Vogue képein visszafogottan mosolyog, nem vitték túlzásba a sminket, csupán a karakteres vonásait hangsúlyozták. A frizuráját sem bonyolították túl, mindig kiengedett hajjal láthatjuk, ezen most sem változtattak.

Gyönyörű, letisztult portréfotókat készített a fotós, amelyekről tükröződik Malála átütő személyisége, pozitív kisugárzása és kedvessége. Divatos ruhafazonok, és túlzó smink nélkül is lehet lenyűgöző egy címlap, erre a fiatal nő a legjobb példa. A cicoma így nem vonja el a figyelmet a Nobel-békedíjas lány kitartásáról, határozottságáról és bátorságáról. Elképesztő erő lakozik benne, hiszen még a legkilátástalanabb helyzetben is felemelte a hangját, és kiállt a lányok jogaiért.

 

Kiemelt kép: Fairfax Media / Getty Images.  

  • Megosztás:
hirdetés