A mandula az egyik legértékesebb magfélék egyike, ami bár nem a legolcsóbb rágcsálnivalók közé tartozik, mégis érdemes naponta fogyasztani belőle a szervezetre és a bőrre gyakorolt jótékony hatása miatt.

A mandulának csak előnyei vannak

Általában napi 8-10 szem fogyasztása javasolt, és legjobb, ha a barna héjjal együtt rágcsálod. A héjban ugyanis számos antioxidáns megtalálható, amik védik a bőrt a káros környezeti tényezők és a napsugárzás ellen. Sejtvédő hatásának köszönhetően csökkenti az idő előtti öregedés kockázatát, E- vitamin tartalma révén pedig puhán, hidratáltan tartja a bőr külső és belső rétegeit. Nem hiába népszerű a mandulaolaj, ami az egyik legjobb megoldás a száraz bőr, a pattanások és a haj ápolására.

Emellett számos ásványi anyagot, például cinket, vasat, kalciumot, valamint a haj és a köröm egészségéhez nélkülözhetetlen B-vitaminokat is tartalmaz. Biotintartalma nagyon magas, ami ugyancsak kulcsfontosságú a megfelelő keratintermeléshez.

Számottevő omega-3 zsírsavat, rostot és proteint tartalmaz, amik hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához és az egészséges bélműködéshez. Aki diétázik vagy rendszeresen eddz, mindenképpen építse be az étrendjébe, hiszen magas fehérjetartalma révén hozzájárul a sikeres izomépítéshez és a megfelelő testsúly fenntartásához.

Ma már sokféle formában fogyaszthatod, például növény tej, mandulaliszt és mandulavaj formájában, de azért legjobb, ha friss, nyers mandulát rágcsálsz akár éhgyomorra is, hiszen értékes tápanyagait ebben a formában tartalmazza legjobban.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés