A fehérjék a szervezet fontos építőanyagai, hiányukat a bőr, a haj és a köröm is jelzi. Ügyelj rá, hogy a diétád során se szenvedj belőlük hiányt!

Az egyoldalú, önsanyargató diéta, és a helytelenül összeállított vegán étrend egyik nagy veszélye, hogy nem jut elegendő fehérjeforráshoz a szervezet, ami hiánybetegségekhez vezethet. Fontos tudni, hogy a növényi eredetű élelmiszerek többsége nem tartalmaz teljes értékű fehérjéket, mint ahogyan a hús, a tej, vagy a tojás.

A teljes értékű fehérjékben hiánytalanul megtalálható mind a kilenc esszenciális aminosav, amelyeket az emberi szervezet egyáltalán nem, vagy csak elenyésző mértékben tud előállítani. Éppen ezért, ha többségében növényi alapú táplálékokat fogyasztasz, vagy vegán étrendet folytatsz, szükségessé válhat étrendkiegészítők szedése, vagy a természetes komplettálás.

Az ételek komplettálása azt jelenti, hogy úgy kell csoportosítani az alapanyagokat a tányéron, hogy azok fehérje– és tápanyagtartalma kiegészítse egymást. Ha valamelyikből hiányoznak bizonyos aminosavak, azokat egy másikkal kell pótolni, és így tovább. Ehhez eleinte érdemes szakértő segítségét kérni.

Növényi fehérjeforrások

A növényi eredetű ételek közül a gomba, a burgonya, a patisszon és a szójabab nem szorul kiegészítésre, hiszen ezekben megtalálhatóak a teljes értékű fehérjék. Bár a gomba valójában nem növény, de az állatfajok közé sem sorolható.

Szuper fehérjeforrások még a hüvelyesek és az olajos magvak, és a szójafélék, mint például a szójatejből készült tofu. Gabonafélék közül kiemelkedő fehérjetartalommal bír a tönkölybúza, az amaránt, a köles és a quinoa.

Ha megemelt zöldségfogyasztással szeretnéd kicsit csökkenteni a kalóriabevitelt, az alábbi fehérjedús zöldségféléket fogyaszd vegyesen, más tápanyagforrásokkal kiegészítve.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés