Karl Lagerfeld, a világ egyik legikonikusabb divattervezője, sokoldalú tehetség volt, aki munkásságával és a divatiparban betöltött meghatározó szerepével vált széles körben ismertté.

hirdetés

Karl Lagerfeld közel hat évtizeden keresztül aktívan dolgozott a divatszakmában. A Fendi és a Chanel divatházak kreatív igazgatójaként munkásságával, sokoldalú tehetségével nemcsak befolyásolta, hanem formálta és teremtette is a divatot.

Karl Lagerfeld egyénisége messze túlmutatott sokoldalú tehetségén

Karl Lagerfeldre úgy emlékeznek kollégái, hogy egy kedves, sokoldalú, nagy teherbírású, precíz ember volt, aki egész életében józanul gondolkodott, és a legmagasabb szinten állt a hivatásához.

Tervezett dupla patentos táskákat, tweedanyagú kreációkat, szoknyaruhákat. A már ikonikus, egymásba kapcsolódó dupla C Chanel-logó is neki köszönhető. Karrierje pedig azután kezdett igazán felfelé ívelni, amikor megalapította saját divatházát.

Choupette-et eredetileg csak kölcsönbe kapta

Karl Lagerfeld szeretett macskája egy Choupette névre hallgató burmai macska. Eredetileg Baptiste Giabiconi háziállata volt, a francia modell pedig Karl Lagerfeldet kérte meg 2011-ben, hogy az ünnepek alatt vigyázzon rá, amíg ő távol lesz. A sokoldalú tervező azonban annyira megszerette az állatot, hogy végül neki ajándékozta.

 

A macska egészen a divattervező haláláig hű társa volt, és számos divateseményen megjelent Karl Lagerfeld oldalán. Ám nemcsak plusz egy fő volt a bemutatókon, hanem a mester múzsájaként ismerhette meg a világ. A Choupette-figurákkal díszített formatervezett telefontokok, pólók, táskák, övek és órák a világon szinte mindenhol elterjedtek.

Egy gyapjú női kabát indította be karrierjét

1954-ben Karl Lagerfeld a Nemzetközi Gyapjútanács díját vihette haza egy női kabát tervezésével. Ezután kapott lehetőséget Pierre Balmaintől, aki a verseny egyik zsűritagja volt. Ugyanezen a versenyen a későbbi nagy rivális, Yves Saint-Laurent harmadik helyezést ért el.

Az együttműködésekben élte ki igazán a kreativitását

Karl Lagerfeld volt az első híres divattervező, aki szélesebb körben is elérhetővé tette ruhadarabjait. 2004-ben egy fekete öltönyből, portrépólóból és kis fekete ruhából álló kollekcióra szerződött a H&M márkával. A manhattani üzletben 1500-2000 darab ruhát adtak el a kollekcióból óránként, de a globális piacon is egy nap alatt elfogyott az összes termék.

Ezt az együttműködést később több márka is követte.

Belsőépítészként is megállta a helyét

Karl Lagerfeld sokoldalú alkotó volt, a divattervezés mellett belsőépítészettel is foglalkozott. A makaói Karl Lagerfeld Hotel berendezése is hozzá köthető. Számos ingatlannal rendelkezett világszerte, amiket más-más stílusban rendezett be.

Becoming Karl Lagerfeld. Kép: Disney+ UK/Getty Images.

A fotózás szerelmese volt

A tervezés mellett a fotózásban élte ki igazán a kreativitását. A Chanel reklámfotóiért felelt minden szezonban. Főként az avantgárd stílus vonzotta, és bátran kísérletezett különböző technikákkal.

Úgy hírlik, nem volt szűkmarkú a modelljeivel, és az első közös munkájukat követően mindegyiküknek egy-egy több százezer forintot érő Chanel táskát ajándékozott.

Egy stúdiót nevezett otthonának

A Studio 7L könyvesboltot 1999-ben alapította Karl Lagerfeld Párizsban, és a vizuális művészetek legújabb műveinek szentelte. Ez az egyetlen hely, amit a divattervező igazán az otthonának tartott.

„Az utánzásban benne van a szeretet.”

A tervezőt 1983-ban kérték fel a Chanel divatház tervezői feladataira. Azt, hogy sokat gondolkozott az ajánlaton Karl Lagerfeld, ma már nehéz megérteni. Abban az időben azonban nem ment jól a Chanel szekere, már tíz éve csak döcögött. Jobban belegondolva pedig nem kis feladat volt úgy emelni a lécet, hogy a legendás Coco Chanel elvei ne kerüljenek ki a látókörből. Lagerfeld nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor a divatház múltja előtt tisztelegve, a fő alapokat szem előtt tartva saját kreatív gondolataival bővítette a cég stílusvonalát, ezáltal pedig modern szintre emelte a jól ismert karakterjegyeket és alapfazonokat.

A Karl Lagerfeld Barbie

2015-ben az amerikai Mattel játékgyártó cég limitált kiadású Barbie babával tisztelgett Karl Lagerfeld előtt. A baba kinézetében és öltözetében is hűen tükrözte a híres divattervezőre jellemző stílusjegyeket.

Becoming Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld hatása a divatiparra óriási, és munkássága továbbra is inspirációként szolgál a jövő generációi számára.

Becoming Karl Lagerfeld. Kép: Disney+ UK/Getty Images.

 

Nem véletlen, hogy számos könyv jelent meg a munkásságáról és az életéről, sőt, hamarosan életrajzi sorozat jelenik meg róla. Június 7-én indul a Disney+-on az életéről szóló Becoming Karl Lagerfeld című saját gyártású sorozat.

Kiemelt kép: Kristy Sparow/FilmMagic/Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

Forrás: Disney+

  • Megosztás:
hirdetés