Jackie Kennedy stílusa örök, még most is sokakat inspirál nőies, klasszikus öltözékeivel. Ruhái közül rengeteg darab maradt meg az emlékezetben, ám kétségtelen, hogy a leghíresebb közülük az a rózsaszín kosztüm, melyet 1963-ban viselt, amikor a férje merénylet áldozata lett. A szomorú napot felidéző rózsaszín kosztüm azóta szimbólummá vált, és 2103-ig senki sem tekintheti meg.

hirdetés

Jackie Kennedy hamar divatikonná avanzsált. Az egykori first lady valósággal rajongott az elegáns, sikkes kreációkért, szerette a francia tervezők munkáit, és kiváló ízléssel válogatta össze a számára ideális darabokat. Bár remek stílusérzékkel rendelkezett, miután beköltözött a Fehér Házba, személyi stylist segítette a megfelelő imidzs kialakításában.

Jackie Kennedy öltözködésével sokakat inspirált

Jackie a modern, fiatal háziasszonyt testesítette meg, aki dolgozik, szeret kényelmesen öltözködni, mégsem engedi el a nőies eleganciát. Megjelenését illetően sok elvárás tornyosult elé, az emberek az Amerikai Egyesült Államok első számú asszonyaként tekintettek rá, ezért mindig kifinomultnak, nőiesnek és elegánsnak akarták látni.

A ruhatárát ennek megfelelően állították össze. Stylistjával egyetértésben rengeteg kétrészes kosztümöt vásároltak, varrattak a részére, melyeket különféle módokon viselt. Nem spóroltak a színekkel, férje beiktatásakor egy kék színű kosztümöt viselt, pillbox kalappal.

 

Bár Jacqueline Kennedy nagy rajongója volt a francia tervezők munkásságának, arra nagyon figyelt, hogy a jelentősebb darabokat mindig amerikai tervezők készítsék el a számára. A híres, kék pillbox kalapot például Halston alkotta meg, a tervező karrierje a first ladynek köszönhetően valósággal szárnyalni kezdett.

Gyakran előfordult, hogy a francia mesterek munkáit amerikai tervezők alkották újra, a kreációk az eredeti tervek, szabásminták alapján készültek. Csupán a jellegzetes gombok vagy a címkék hiányoztak róluk. Ez történt a híres rózsaszín kosztümmel is, melyet 1963. november 22-én viselt Dallasban.

A híres kosztüm, amit még legalább 80 évig senki sem láthat

A rózsaszín bukléanyagból készült kosztümöt kék gallér és kézelő egészítette ki. A Chanel darabjaihoz hasonlóan aranyszínű gombok díszítették, melyek duplán helyezkedtek el. A kreációt Coco Chanel tervei alapján alkotta újra egy amerikai tervező, Chez Ninon. Jackie fehér kesztyűvel és rózsaszín pillbox kalappal egészítette ki.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a first lady ezt az összeállítást öltötte magára, a dallasi út előtt többször is viselte. Ám annyira sok felvétel nem készült róla. Az 1963. november 22-én készült fotók azonban a tragikus végkimenetelnek köszönhetően bejárták a világsajtót. Jackie a férjét ért merénylet után sem vette le, így a kosztüm örökre a végzetes nap szimbólumává vált.

 

A vérfoltos kosztümöt viselte még akkor is, amikor Johnson elnök letette az esküt. Állítólag azt szerette volna, ha mindenki látja, hogy mit tettek a férjével. Jackie lánya, Caroline Kennedy 2003-ban eladományozta édesanyja rózsaszín kosztümjét, melyet azóta sem tisztíttattak ki. Caroline ragaszkodott hozzá, hogy száz évig senki se láthassa a kreációt, így először 2103-ban lesz megtekinthető.

 

Kiemelt kép: Bettmann / Getty Images.

Képek a cikkben: Bettmann, Historical / Getty Images.   

  • Megosztás:
hirdetés