A fitotápanyagok olyan növényekben termelődő anyagok, melyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Kiemelten fontosak az egészségmegőrzés szempontjából, de jótékony hatásukkal a bőröregedést is lassítják, illetve elősegítik a sejtek regenerálódását. Ezek a szépségitalok segítenek sokáig megtartani a bőr rugalmasságát és feszességét.

hirdetés

A vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül a fitotápanyagok is értékes növényi összetevők, melyek többnyire a zöldségek és gyümölcsök színéért, valamint ízéért felelősek. Ám nem csupán ennyi a feladatuk, hiszen azért termelődnek, hogy megóvják a növényeket a környezeti veszélyekkel és káros hatásokkal szemben. Jótékony tulajdonságaik miatt a szépségipar is előszeretettel alkalmazza a különféle fitotápanyagokat, melyek elősegíthetik a bőr regenerálódását, megújulását.

A fitotápanyagok megtalálhatóak zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben, magvakban, teákban, valamint fűszer- és gyógynövényekben. Rengetegfélék lehetnek, közéjük tartoznak például a flavonoidok, a polifenolok, az izoflavonok, a karotinoidok, és a katekinek. Sok közülük gyulladáscsökkentő, sejtvédő, vírus- és baktériumellenes tulajdonságokkal bír, némelyikük pedig fokozza a méregtelenítést, illetve elősegíti egyes vitaminok hasznosulását.

Szépségitalok a fitotápanyagok erejével: nem csak szomjoltónak jók

Az antioxidánsokban bővelkedő zöldségek és gyümölcsök több fronton harcolnak a bőr szépségéért. Rostjaikkal javítják az emésztést, értékes vitaminjaikkal és ásványi anyagaikkal táplálják a bőrszöveteket, csökkentik a szabad gyökök sejtromboló tevékenységét, ellenállóbbá teszik a sejteket és serkentik a regenerálódásukat, ezáltal késleltetik a bőröregedés tüneteit.

 

A karotinoidok családjából a paradicsom – és egyéb piros zöldségek, gyümölcsök – színét adó likopin, valamint a sárgarépában, sütőtökben, sárgadinnyében megtalálható béta-karotin rendelkezik bőrfiatalító hatással, de a zöld teában is fellelhető polifenolok, valamint a sárga gyümölcsökben előforduló flavonoidok éppúgy hatékony fegyverek lehetnek a ráncok elleni küzdelemben.

Tippet adunk, milyen szépségitalokat fogyassz, ha tónusosabb, feszesebb, ragyogóbb arcbőrre vágysz!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés