A zeller nem véletlenül vált a turmixok kedvelt alapanyagává, hiszen rendkívül értékes vitaminokat, tápanyagokat és nyomelemeket tartalmaz. Háromféle fajtája ismert, a szár-, a metélő- és a gumós zeller, amik közül mindegyik fogyasztása nagyon jó hatással van a szervezetre.

A zeller olcsó, de annál hatásosabb

Elsősorban magas nátriumtartalma miatt jelentős gyógy- és fűszernövény, de emellett vasat, káliumot, folsavat, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. A vitaminok közül A-, többféle B- és C-vitamin található benne, utóbbit a szárzeller nagyobb mennyiségben tartalmazza. Rendszeresen fogyasztva szépen rendbeteszi a bőrt, kisimítja a ráncokat és üdébb, egységesebb bőrfelszínt biztosít.

Ezt a tulajdonságát erősíti, hogy elősegíti a méregtelenítést, tisztítja a vért és serkenti a vérkeringést. Már az ókorban is előszeretettel fogyasztották emésztési panaszokra, hiszen magas rosttartalma révén elősegíti a belek optimális működését és a salakanyagok kiürülését. Vízhajtó hatású, így fogyókúrába nagyszerűen beépíthető, alacsony kalóriatartalma miatt mindennapi fogyasztásra is alkalmas.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt bőrpanaszok enyhítésére is kiváló, ezért is érdemes rendszeresen beépíteni az étrendbe. A szárzellert és a gumós változatot is legjobb nyersen fogyasztani, például turmixban vagy önmagában. A metélő zeller salátával, illetve ízlés szerint más ételekkel kombinálható.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés