A yucca az egyik legkedveltebb dísznövény, ami szinte minden otthonban megtalálható. Ám azt kevesen tudják, hogy a Közép-Amerikából származó növény kivonata rendkívül hasznos alapanyag a hajápolásban, ezért egyre több kence tartalmazza a kivonatát.

hirdetés

A yucca az agave családjába tartozik, főként Mexikóban, és az Egyesült Államok délnyugati részén őshonos. Több fajtája van, ám mindegyik típus hosszú, kard alakú levelekkel és vastag, fás törzzsel rendelkezik. Kedvelt dísznövénynek számít hazánkban, népszerű fajtáit a lakásban nevelgetik. Ám a szépségipar más előnyeit is felfedezte, tisztító és ápoló hatása miatt elsősorban a hajon alkalmazzák.

A yucca csökkenti a gyulladást és elűzi a korpát

A növény legnagyobb előnye, hogy rendkívül jól habzik, ezért nagyszerűen helyettesíti a szulfátokat a samponokban. A yucca nem vegyszer, így nincsenek káros mellékhatásai. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, ennek köszönhetően semlegesíti a szabad gyökök káros hatásait, és megvéd a sejteket az oxidatív stressztől, ami miatt gyakran károsodik a fejbőr, a hajhagymákkal együtt.

A szulfátokkal készült kozmetikumok gyakran eltávolítják az olajos védőréteget, ezért irritálhatják a fejbőrt, pirosságot, viszketést okozhatnak. Érzékeny hámréteg esetén ezek a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek. Ezzel szemben a yucca nagyszerűen habzik, anélkül, hogy veszélyt jelentene a bőrfelületre. Nem csoda, hogy egyre több természetes kencében található meg a kivonata. Tele van naturális anyagokkal, melyek tisztító hatással rendelkeznek. Megtalálhatóak benne a szaponinok, amik tisztítják a hajat.

A yucca magas koncentrációban tartalmaz polifenolokat, amelyek mérséklik a sejtkárosodást, és erősítik a hajszálakat. A mesterséges anyagokkal ellentétben a növény kivonata nem szárítja ki a hámréteget, elősegíti a hidratációt, miközben alaposan megtisztítja a tincseket. Az antioxidánsok hozzájárulnak az erősebb, egészségesebb, tápláltabb hajhoz. A rendszeres használatának köszönhetően sokkal fényesebb, ragyogóbb lesz a frizura.

Így használd a növény kivonatát

A kivonata nagyszerűen tisztít, így elősegíti a korpamentes fejbőrt. Természetesen hámlaszt, ezért az elhalt hámsejtek – amelyek a száraz korpát okozzák – hamarabb távoznak. A yucca hatással van a fejbőr egészségére, mivel gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Minden hajtípusra alkalmazható, a száraz vagy göndör tincsekkel rendelkezők számára különösen hasznos. Az érzékeny hámrétegnek úgyszintén ideális. Bár a yucca kivonata kifejezetten előnyös, fejbőrproblémák esetén jobb kikérni szakorvos véleményét a használat előtt.

A yuccával készült hajápolók igazán hasznosak, mivel a növényből a legmodernebb eljárással nyerik ki a levét. Egyre több termékben találkozhatunk vele, ezért mindenképp érdemes figyelni az újdonságokat, és kipróbálni a kencéket.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás: