A folyamatos teltségérzet és puffadás rendkívül zavaró lehet, a kellemetlen közérzet megszüntetésére jól jön egy emésztést segítő smoothie-recept. Ahhoz, hogy az ital gyorsan megszabadítson a problémáktól, nem mindegy, hogy milyen összetevőket dobálsz a turmixgépbe. Most olyan recepteket mutatunk, amelyek segíthetnek beindítani a bélműködést és felszabadítani az emésztőrendszert az ünnepi lakomák után.

hirdetés

Ilyenkor jól jön egy emésztést segítő smoothie receptje

A nehéz, zsíros és szénhidrátban gazdag ételek igencsak kifognak az emésztőrendszeren, a rossz közérzethez a cukros sütemények és édességek szintén hozzájárulnak. Ráadásul az ünnepi időszakban egyébként is hajlamos kevesebbet mozogni az ember, ez az időszak abszolút a pihenésé, persze a készülődéssel járó sürgést-forgást leszámítva.

A mozgáshiány, valamint a koccintások során elfogyasztott alkohol éppúgy lomhává teszi az emésztést, amitől a teltségérzet, valamint a puffadás akár órákon át fennmarad. A nagy karácsonyi lakoma után gyakran napokig gyomorproblémák kínozzák az embert, melyek a túlevésnek és a táplálékok össze-vissza halmozásának köszönhető. Ez egy időszakos állapot, tehát, ha nem betegség áll a panaszok hátterében, akkor az étkezés rendezésével, valamint némi testmozgással orvosolható.

A legegyszerűbb megoldás nyilvánvalóan a túlevés kerülése, hiszen ezzel minden probléma varázsütésre megoldódik, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Mégis ki tudná megállni, hogy ne kóstolja végig a különböző ünnepi finomságokat? Sokszor elegendő mindenből egy-egy falatot enni, s máris telítődik a gyomor, jelentkezik a puffadás, a nehéz ételek és zsíros, cukros alapanyagok hazavágják az emésztést.

Ilyenkor érdemes valamilyen közérzetet könnyítő, egészséges és bélműködést fokozó, rostos összetevőkből készülő smoothie-t fogyasztani reggelire, esetleg vacsorára. Összeszedtünk pár hasznos receptet, amelyek garantáltan segítenek megküzdeni a gyomorbántó menüvel, és bónuszként még kifejezetten finomak is!

 

Nagyon fontos, hogy a különböző gyümölcsöket és zöldségeket vízzel érdemes hígítani, a tej és a joghurt csak még tovább fokozhatja a gyomorbántalmakat. Ajánlott minden esetben pontosan követni a receptet, hogy az ital biztosan előrelendítse az emésztési folyamatok működését.

A turmixot önmagában kell fogyasztani, reggeli vagy éppen vacsora helyett. Ha az étkezésbe más, esetleg szénhidrátban vagy cukorban gazdag étel is bekerül, a smoothie nem fog csodát tenni. Annak ellenére, hogy ezek a receptek valóban hatékonyan szüntetik meg a teltségérzetet és a puffadást, nincs varázserejük. Érdemes figyelni a napi menüre, és minél több rostban, vitaminban értékes tápanyagban gazdag ételt az asztalra tenni.

Kiemelt kép: Getty Images.

Galéria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés