Mostanában kétségtelenül több időt töltünk otthon, így olyan dolgokra is futja az időnkből, amire a rohanó mindennapok nem mindig adnak lehetőséget. Ilyen az olvasás is, amire divat témában hoztunk is néhány tippet.

hirdetés

Életrajzi könyvek híres divattervezőkről

Ha szívesen olvasol életrajzi könyveket, mert szeretsz inspirálódni mások sikeréből, és megtudni, hogy azt miként érték el, érdemes a könyvespolcodat olyan művekkel is gazdagítanod, amik a leghíresebb divatmárkák alapítóinak életéről szólnak.

Bár ezek a márkák ma már a luxussal és a fényűzéssel azonosíthatók, azért érdekes és érdemes belegondolni, hogy nem kevés munkába telt például Coco Chanelnek vagy Tommy Hilfigernek, hogy a semmiből, ma is betonszilárd alapokon nyugvó divatházat hozzon létre. Az alábbiakban mutatjuk izgalmas könyvajánlónkat négy divattervező életéről, természetesen a teljesség igénye nélkül.

W. Gortner: Mademoiselle Chanel elmeséli az életét

A divat ma biztosan nem tartana ott, ahol, ha nincs Coco Chanel. Nemcsak a női ruhák szabásában hozott újat, de igazi túlélő is volt, akinek tragédiáktól nem mentes életéről olvashatsz ebben a könyvben. A regény különleges stílusban íródott, mintha maga Coco mesélné el nekünk. Az árvaházban nevelkedett lány elénk tárja érzelmeit, félelmeit és, hogy miként kerekedett felül hányatott sorsán a szerelemnek köszönhetően. Megismerheted egy szenvedélyektől fűtött nő életét, aki rajongott a munkájáért és az egész életét a sikernek szentelte.

Ára: 3374 forint/bookline.hu

Tommy Hilfiger: Amerikai álmodozó – Életem a divat és az üzlet világában

Az amerikai sportmárka megalapítójáról szóló könyv bestseller lett a New York Times listáján, nem is véletlenül. A kistermetű, lányos arcú fiúként elkönyvelt Tommy, humorosan meséli el, miként vált egy kisvárosban nevelkedett, középszerű fiúból világhírű divattervezővé. Egy igazi álmodozó volt, akit az amerikai álomban való hit segített kiemelkedni a forradalmi újításokban bővelkedő 60-as években. A könyv történelmi áttekintésnek is jó alap, hiszen megismerhetjük a korabeli Amerikát, de a divat legnagyobb világvárosaiba is elkalauzol, őszinte, érzelmes stílusban.

Ára: 3391 forint/bookline.hu

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára – A vörös divatdiktátor

Érdemes a hazai divattervezők között is körbenézni, akik közül Rotschild Klára abszolút kiemelkedő. Olyan volt ő nekünk, mint Coco Chanel, aki elhozta Párizst Budapestre és ismertté tette a nagyvilágban. A két világháború között nyitott szalont, ahol a Horthy-korszak összes előkelő hölgye megfordult. De, hogy tovább menjünk, a híres ékszerész, Cartier felesége, az egyiptomi király édesanyja és lánytestvérei, a perzsa sah, de Kádár felesége és számos magyar színésznő is a kuncsaftok közé sorolható. A szalon és Rotschild Klára erejét mutatja, hogy még a szocializmus korszakában sem veszített jelentőségéből, ám a történet sajnos szomorú véget ért: a tervezőnő 1976-ban öngyilkos lett, ami kétségtelenül nagy veszteség volt a magyar divatnak. A regény alapos kutatómunkával göngyölíti fel a tervezőnő legendákkal és rejtélyekkel tűzdelt életét, így olvasás közben biztosan nem fogsz unatkozni.

Ára: 2399 forint/bookline.hu

Tipp: A Magyar Nemzeti Múzeum YouTube csatornáján, tizenegy héten keresztül, minden szombaton frissülő online kurátori tárlatvezetéssel tekintheted meg a tavaly novemberben nyílt, Rotschild Klára munkásságát és életét bemutató, Clara – Rotschild Klára- divatkirálynő a vasfüggöny mögött című tárlatát.

Laurence Benaim: Yves Saint Laurent – a XX. század legnagyobb divattervezőjének élete

Az Algériában született törékeny kisfiú, tizenhárom évesen szeretett bele a jelmeztervezésbe, és elhatározta, hogy egy napon meghódítja Párizst. Az igazság az, hogy nemcsak a francia fővárost, de az egész világot sikerült neki. Karrierjét a Dior divatháznál kezdte, majd a 60-as, 70-es évektől saját, gyakran botrányszámba menő kollekciókat is tervezett. Elsőként vitt hétköznapi anyagokat, például farmert a divatba, de a nadrágkosztümöt is neki köszönhetjük. Sajnos az ő élete sem volt tragédiáktól mentes, amiről ebben a könyvben többet is megtudhatsz.

Ára: 4241 forint/bookline.hu

Főkép: Getty Images.

 

 

  • Megosztás:
hirdetés