A csecsebecsék rajongói előszeretettel szereznek be divatos, csillogó kiegészítőket, hogy nőiességüket hangsúlyozzák, és feldobják velük szettjeiket. Az ékszerviseletnek azonban van egy extravagánsabb szeglete is, amit csak kevesen vállalnak be: ez a titokzatos fogékszer.

hirdetés

A videoklipekben gyakran láthattuk már, hogy a rapperek arany- és gyémántfogakat villantanak meg, és az úgynevezett fogpiercing sem ismeretlen a magazinokból. A fogékszerek ma már nem csak a gengszterfilmekben és a rapperek körében bukkannak fel, hanem külön kategóriát képeznek a népszerű ajak- és nyelvpiercingek után. Manapság egyre több sztár dönt a fogékszer mellett, és az Instagramon is nagyon egyedi mütyürökkel lehet találkozni, melyek csillogóbbá varázsolják a mosolyt, így igazán nem nehéz inspirációt gyűjteni.

A fogékszerek az elmúlt években sok változáson estek át, ma már sokkal kifinomultabbak elődjeiknél, a színes kristálykövekkel pedig kreatív kompozíciókat lehet megalkotni. Bár nem állítjuk, hogy leseprik a színről a hagyományos és modern kiegészítőket, de tény, hogy egyre többen érdeklődnek a cseppet sem új keletű trend iránt, mégis valamiféle titokzatosság lengi körül, hiszen csak kevesen vannak tisztában azzal, hogyan készül a fogdíszítés.

Jó, ha tudod: a divatos fogékszer káros hatás nélkül is viselhető

A fogékszerek hazánkban még nem egészen elterjedtek, mondhatni, a ritka ékszerdivatok közé tartoznak. Ezért egyfajta homályos köd lengi be őket, nem tudni róluk sok mindent. Többek között azt sem, hogy mennyire egyszerű a felhelyezésük, és hogy szakszerű felrakás, valamint ésszerű viselet mellett nem feltétlenül okoznak kárt a fogzománcban.

Ezeket érdemes tudni, mielőtt fogékszert tetetsz fel

A fogékszereket legtöbbször az oldalsó metszőfogak látható felületén rögzítik, de kérésre bármelyik elülső fogra felteszik. A nőies díszek készülhetnek nemesfémekből is, de leggyakrabban drágakő, kristályüveg, vagy strasszkő az alapanyaguk.

A felhelyezést minden esetben szakemberre kell bízni, mivel saját kezűleg a fogakban könnyen kárt lehet tenni. A rögzítés speciális fogszínű tömőanyaggal, vagy fogászati ragasztóval történik, fúrásra egyáltalán nincs szükség.

Fél óránál nem tart tovább a folyamat, fájdalommal pedig egyáltalán nem jár. Nem minden fogászati rendelőben vállalják a fogpiercing felhelyezését, de fontos, hogy mindenképp megbízható fogklinikán, vagy fogorvosnál történjen a fogdísz felragasztása. Mivel nem mindegy, milyen ragasztóanyag kerül a szájba, annak abszolút mellőznie kell a nyálkahártyára és fogzománcra káros anyagokat.

Bár az ékszert a fogzománchoz rögzítik, abban kárt nem tesz viselésekor, és nyomot sem hagy eltávolítása után. A ragasztóanyag tartóssága miatt, akár két évig is fennmaradhat a kő a helyén.

Az ékszerek a fogakon nagyon egyedi látványt nyújtanak, azonban tudni kell határokat húzni viselésüket illetően. Ha ugyanis nem csak egyszer, hanem többször kerül fel kő ugyanarra a helyre, akkor ott a fogzománc könnyen károsodhat. Az állandó cserélgetése tehát nem tesz jót a fognak, ezért mielőtt belevágnál, alaposan vedd fontolóra, hogy tényleg akarod-e a díszítést, és, ha mellette döntesz, olyan kis csecsebecsét válassz, amit nem fogsz egyhamar megunni.

Így óvd meg a fogzománcot

A túlságosan összetett, részletgazdag motívumok és elálló alakzatok választása nem tanácsolt, mivel az ételmaradékok könnyen megragadhatnak a résekben. Ezáltal a lepedékképződés is megnő, ami elindíthatja a fogszuvasodás folyamatát, ezáltal további gondokhoz vezethet. Emiatt kiemelten fontos a mindennapos fogmosás betartása, és az ékszer környékének tisztán tartása.

Ahhoz, hogy a komplikációk fellépésének esélyét kizárják, az orvosok kizárólag ép és egészséges fogra helyeznek fel köveket. A lyukas, tömött, vagy sérült fogzománcú fogak kizáró okként merülnek fel az ékszer felhelyezése kapcsán. Nyilván ínybetegség, fémérzékenység, gyulladással járó fogágybetegségek esetén sem tanácsos bevállalni a fogpiercingeket.

A fogékszer állhat akár egy aprócska kőből is, ami rendkívül visszafogott látványt nyújt. Egy ilyen mütyür is képes feldobni a mosolyt csillogásával. A finomabb kristályok, kis ékkövek nem keltenek giccshatást, persze nem mindegy, milyen mennyiségben kerülnek fel. Akik viszont szeretik a látványos kiegészítőket és valami egészen különlegesre vágynak, azok bőven válogathatnak a szebbnél szebb alkotások közül. Az ékszerek a kislányostól a bohémebb mintákig számtalan stílusban kaphatóak.

A sztárok között elterjedtebb divat a fogékszer. Az egyik leglátványosabbat idén Dua Lipa viselte, amely pillangós dresszéhez tökéletesen passzolt.

Hailey Baldwin egy ennél sokkal visszafogottabb verziót választott. Csupán két ékkövet viselt oldalsó fogaira felhelyezve.

Kiemelt képek: anyamaneechai/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés