A rendszeres sport fiatalító és regeneráló hatása vitathatatlan tény. Ám a szakértők szerint az alábbi két mozgásforma különösen hatékony ezen a téren.

Akármelyik formáját űzöd, a rendszeresen végzett testmozgás javítja a vérkeringést, oldja a stressz sejtromboló hatásait, üdítő hatással van a lélekre, kiegyensúlyozott, jó közérzetet biztosít, erősíti a kötőszövetet és az izmokat, valamint optimalizálja a szervek oxigénellátását. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy kívül-belül fiatalos maradj. Ám az öregedési folyamatok lassításának szempontjából a hormonháztartás egyensúlya legalább annyira fontos, különösen a nők esetében.

A gyógyító erejű jóga

A jóga nem csupán testmozgás, hiszen a test és lélek fejlődését együttesen idézi elő. Egyes kutatási eredmények szerint, aki hetente legalább három alkalommal, egy órán keresztül intenzíven jógázik, átlagosan tíz évvel érzi fiatalabbnak magát, és ez a folyamat nemcsak belül, lelki szinten mutatkozik meg, hanem kívül éppúgy érzékelhető. A jóga bármilyen formája – különösen a meditációs gyakorlatokkal egybekötve – segíti a test öngyógyító és méregtelenítő folyamatait, illetve az immunrendszer működését is stimulálja. Bár nem minden válfaja, de a jóga könnyített gyakorlatai kortól függetlenül tanulhatók és végezhetők.

Mivel ez a mozgásforma nem csupán a test egészére, hanem a lélekre is koncentrál, kiváló eredményeket lehet elérni vele a stressz hatásainak oldásában. Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a jógát gyakorló nők a változókorban úgyszintén sikeresebben őrzik meg testük belső harmóniáját.

Néhány speciális jógagyakorlat kifejezetten a hormonműködésre fejt ki hatást. Amikor a hormonegyensúly felborul, azt a hangulatingadozásainkon kívül a bőrünk, illetve a hajunk állapota egyaránt jelzi. Ilyenkor a plusz kilók is könnyebben felugranak, de a jóga segítségével ez a folyamat enyhíthető vagy visszafordítható.

Nyilván a menopauzát nem lehet elodázni, de sok nőnél már jóval előtte jelentkezhetnek erős hormonális kilengések, melyeket egyébként épp olyan tényezők idézhetnek elő, mint a korai öregedést: stressz, kimerültség, kevés alvás, mozgásszegény életmód, dohányzás, elhízás, és még sorolhatnánk.

A lépcsőzés nemcsak a lábakat erősíti

A North American Menopause Society legújabb tanulmánya egészen új megvilágításba helyezi a lépcsőzés testre gyakorolt hatását. Azt eddig is tudtuk, hogy, ha a lift kényelme helyett inkább a lépcsőfokok megmászását választjuk, formásabb, izmosabb és erősebb lesz a lábunk, valamint fittebbek leszünk.

Mivel sok ember számára a lépcsőzéshez a légszomj megélése társul, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy óvakodnunk kell ettől a mozgásformától, mert terheli a szívet és a térdeket. Ám pont az ellenkezőjét végzi a tanulmány szerint, mely a lépcsőzés hatásmechanizmusát vizsgálta. Magas vérnyomással küszködő, klimaxon átesett nőkön tesztelték több héten keresztül, hogyan befolyásolja fizikai állapotukat és erőnlétüket a heti négy alkalommal végzett lépcsőmászás.

Az eredmény megdöbbentő: a résztvevők érfalai rugalmasabbá váltak, ezáltal mérséklődött a vérnyomásuk, és összességében sokkal jobban érezték magukat, mint a kísérlet előtt. Ám ez a mozgástípus másféle módon is kifejti jótékony hatását: beindítja a zsírégetést, javítja az emésztést, valamint rendszeres végzésével lassítható az a természetes folyamat, mely az életkor előrehaladásával a csontszilárdság bomlását idézi elő.

  • Megosztás:
hirdetés