Az összetevők listája gyakran olyan anyagokat is felsorakoztat a kozmetikai termékek csomagolásán, amiket egy laikus még csak hírből sem ismer. Lehet, hogy egy-két kacifántos megnevezés rosszul hangzik, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy káros adalékkal van dolgod. Az egyik ilyen mumus a xantángumi, ami rengeteg termékben megtalálható.

hirdetés

Mi is az a xantángumi?

A xantángumi a legnépszerűbb adalékanyag, sokszor használják ételekhez stabilizátorként. Megjelenik a sajtokban, pudingokban, üdítőitalokban, mivel sokkal krémesebbé, sűrűbbé teszi az élelmiszerek állagát. Természetes összetevő, ami jellemzően szójából, kukoricából, tejtermékből készül. Mesterségesen állítják elő, ám ez nem jelenti azt, hogy káros lenne az egészségre.

Az élelmiszerek mellett a kozmetikumokban is szerepel. Rengeteg arckrémben, testápolóban fellelhető, hiszen a xantángumi elsődleges célja, hogy a vizes állagú kencék megőrizzék sűrűségüket, ezáltal könnyebb legyen az adagolásuk. Nincsenek mellékhatásai, nem okoz irritációt, csupán kivételes esetekben léphet fel allergiás reakció, azoknál, akik fokozottan érzékenyek a gabonafélékre.

Ezért hasznos adalékanyag

A xantángumi a samponokban, balzsamokban, hajpakolásokban is megjelenik, legtöbbször ezzel sűrítik a készítményeket. Egyfajta „ragasztóként” is használják, hiszen összetapasztja a kencékben található egyéb összetevőket, ezáltal biztosítja, hogy célba találjanak, és jobban kifejtsék hatásukat. A koncentrációja terméktől függően változhat, ám mindenképpen szükség van rá, hiszen segít szép, egyenletes textúrát létrehozni.

Manapság egyre többször foglalkoznak a szakemberek a xantángumi frizurára, illetve bőrre gyakorolt hatásaival. Bár kifejezetten nagy előnye nincs, mivel nem teszi látványosan fényesebbé vagy egészségesebbé a frizurát. Ám a hámréteg számára kifejezetten hasznos, mivel lezárja a felületet, ezért nem engedi elveszni az értékes olajokat és a nedvességet.

 

Sokszor stabilizátorként működik a termékekben, ezek a kencék a xantángumi nélkül mondhatni szétesnének, legalábbis az értékes hatóanyagok nem jutnának be a fejbőrbe, hajszerkezetbe.

A xantángumit tartalmazó kencék minden hajtípusra használhatóak, különösen a száraz vagy göndör tincsekkel rendelkezők számára ideálisak. A túl sok sűrítőanyag a zsírosabb fejbőr esetén növelheti az olajos bőrérzetet, ezért nem árt vigyázni.

A legtöbb bio hajápolótermékben is szerepel az összetevők listáján, de nem kell megijedni tőle, mert nem irritál és nincs káros hatása. Önmagában a xantángumi nem túl hasznos, ám mindenképpen jó, ha szerepel a kencékben, mivel így azok sokkal simábbak, egyenletesebbek lesznek, ezáltal könnyebb lesz a használatuk, ráadásul elősegíti a hatóanyagok hasznosulását.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés