A leggyakrabban az Eau de Toilette kategóriába sorolható illatokra esik a választás, melyek sajnos hamar elillannak a bőrről. Ám akad egy-két praktika, mellyel tartósabbá tehetjük az aromafelhőt.

A legtöbb parfüm több verzióban kapható, így a kínálatban megtalálhatóak az illatanyagokat magas koncentrációban tartalmazó, valamint a könnyedebb, légiesebb, inkább frissítésre alkalmas aromaváltozatok is.

Egyesek az orrukat, míg mások a pénztárcájukat követik a parfümvásárláskor. Az utóbbi ok miatt, az Eau de Toilette típusba sorolható illatok a legnépszerűbbek, hiszen ezek kedvezőbb áron kaphatóak, mint a parfümolajban gazdagabb Eau de Parfum vagy a legerősebb Parfum jelölésű termékek.

Ám valójában sokkal légiesebb, higított változatai a választott illatnak, így kevésbé intenzívek, és nem is tartanak ki egész nap. Azt azonban nem árt tudni, hogy a parfüm viselésének megvan a maga kis rituáléja, mellyel fokozhatjuk és tartósabbá tehetjük az illataromákat.

Tuti tippek, hogy egész nap kitartson a parfümillat

A parfümös testápolók nem csupán egy jó reklámfogás kedvéért jöttek létre, és az sem véletlen, hogy a vezérillattal együtt, szettben árulják. A hidratált bőr ugyanis jobban megőrzi az illatfelhőt, ezért parfümözés előtt mindenképp érdemes alaposan bekrémezni a pulzuspontokat, ahová majd az aromát permetezzük. Ám émelyítő lehet az eredmény, ha a testápoló illata nagyon elüt a parfümétől, és az egyik keveredik a másikkal. Ezért ajánlott a vezérillathoz választani testápolót, vagy lehetőleg olyan krémet használni, mely semleges, púderes illatú.

Sokan a készülődés végén fújnak magukra egy kis parfümöt, pedig sokkal tartósabb és intenzívebb lehet az illata, ha közvetlenül zuhanyozás vagy fürdés után alkalmazzuk, hiszen olyankor a meleg víz és a pára hatására a pórusok kitágulnak, így több illatanyag ragad meg a bőr felszínén.

Van, aki a könnyedebb, légiesebb illatokat szereti, ezért többnyire a hajára permetezi az Eau de Toilette frissítő aromáját. Tényleg bódító, amikor a szél belekap a hajunkba, és újra eluralkodhat rajtunk az illatélmény, mégsem ajánlott közvetlenül a tincsekre fújni a parfümcseppeket. Az illatkeverékek ugyanis alkoholt is tartalmaznak, ami kiszárítja és roncsolja a hajat, ezért sokkal célravezetőbb és biztonságosabb, ha csak a hajkefénket itatjuk át a kedvenc arománkkal, majd, miután elillant belőle az alkohol, átfésüljük vele a fürtöket.

Azt szinte mindenki tudja, hogy érdemes a pulzuspontokra – csuklóra, nyakra, fül mögé – felvinni az illatokat, hiszen ezeken a helyeken a bőr kipárállásával, sokkal élvezhetőbbek és tartósabban fent maradnak. A befújt csuklót összedörzsölni azonban nem ajánlott, mert ezzel a mozdulattal lényegében felgyorsítjuk az illat elpárolgását. Jobb, ha ütögető mozdulattal oszlatjuk el az illatszert, így olyan, mintha felitatnánk a pórusokkal.

A parfüm tárolása szintén fontos tényező, ha sokáig szeretnénk megőrizni kellemes illatát. A fürdőszoba nem a legalkalmasabb hely számára, hiszen páradús a levegője, és nem is túlságosan száraz. A legjobb, ha sötét fiókban, vagy kis éjjeli szekrénykében tároljuk, az erős napfénytől védve.

Ha intenzívebb illatélményre vágyunk, válasszunk Eau de Parfum, vagy Parfum besorolású terméket. Az előbbi 10-30%-ban, az utóbbi még ennél is magasabb koncentrációban tartalmaz parfümolajat.

Kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés