Az emberek már több ezer éve használnak parfümöt, igaz, míg régebben leginkább a testszag elrejtése volt a fő cél, addig ma már inkább egy plusz eleme a megjelenésnek. Illatot választani nem könnyű feladat, hiszen a kínálat óriási, ráadásul parfüm és parfüm között is van különbség.

A két legalapvetőbb kategória az Eau de Parfume és az Eau de Toilette, amik között a legkézenfekvőbb különbség az árukban van. Az előbbi jóval magasabb árfekvésű mint az utóbbi, de vajon miért?

Nem mindegy, mennyi a parfüm illóolaj koncentrációja

A válasz egyszerű, az EDP magasabb koncentrációban tartalmaz illóolaj esszenciát a parfüm alapját képező alkoholos vízben. Ez az arány 15-20%, amitől a parfüm több, nagyjából hat óra hosszat marad tartós. Ez az arány az EDT esetében 5-15%, így egy ilyen illat körülbelül négy óra hosszat érezhető.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy a parfümöknél mindig a fejillat a domináns, ez érezhető legelőször, ugyanakkor ez is illan el a legkorábban. Érdemes tehát nem elkapkodni a vásárlást, és várni, amíg a szív-és alapillat is megmutatja magát.

Sokszor megesik az is, hogy egy illatot egy adott évszakban nem tudunk megviselni magunkon, mert nehéznek érezzük. Nyáron például az EDP válthat ki ilyen érzést, hiszen sokkal intenzívebb, aromásabb, így a meleg, párás időben nehézzé válhat. Nyáron érdemesebb a frissebb, könnyedebb EDT után nyúlni, míg télen az EDP lehet a befutó.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés