A korpa a legkellemetlenebb szépséghibák egyike, ami a földön élő emberek felét érinti. Kialakulását leggyakrabban a Malassezia globosa nevű gomba okozza, amitől a fejbőr viszket, húzódik, és száraz lesz. Ahogy az ember elkezdi vakarni a bőrt, megjelenik a korpa, aminek eltüntetése nem kevés erőfeszítésbe kerül.

A gombán kívül az ekcéma és a psoriazis tünete is lehet korpásodás, de akkor is kialakulhat, ha a bőr megújításáért felelős folyamat valamilyen okból túl gyorsan megy végbe.

A korpa megszüntetésére szerencsére van néhány otthoni trükk is, melyek hatásosak, kíméletesek és pénztárcakímélőek.

Almaecet

A hajápolásban nagyon népszerű, de nemcsak a hajszálakat teszi fényessé, a korpa ellen is kiváló. Azonos arányban keverj el vízzel egy decit, majd közvetlenül hajmosás előtt öblítsd át a fejbőrödet vele. Nyugtató hatású, megváltoztatja a bőr pH-ját, ezáltal gyengíti a gombák szaporodását.

Teafaolaj

A pattanások ellen előszeretettel alkalmazzák, mivel gombaölő és antibakteriális hatású. Néhány csepp olajat hígíts fel vízben, majd hajmosás előtt töröld át vele a fejbőrödet. Jó alternatíva az is, ha közvetlenül a samponodba csepegteted.

Szódabikarbóna

A korpa legnagyobb ellenségének tartják, ugyanis nagyon hatásosan lép fel a korpát okozó gomba ellen. Nedves hajba masszírozz egy-két evőkanálnyit, majd utána alaposan öblítsd ki.

Csökkentsd a stresszt!

Japán kutatásokból kiderül, hogy azoknál az embereknél, akik folyamatos stresszben vannak, nagyobb arányban fordul elő a korpásodás. A stressz káros hatásai köztudottak, és úgy tűnik, a korpa kialakulásával is összefüggésben van.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés