A kor előrehaladtával az idő lenyomata egyre inkább láthatóvá válik a bőrfelszínen. Mivel az arc van leginkább szem előtt, sokan azt gondolják, elsősorban a mimikai ráncok, szarkalábak árulkodnak az idő múlásáról, ezért a legtöbb nő az arcápolási rutinnak szentel nagy figyelmet. Ám a kézfej bőre, ami az év nagy részében éppúgy ki van téve a környezeti hatásoknak, gyakran hamarabb öregedni kezd, sőt, megfelelő ápolás híján jóval korosabbnak tűnhet az arcnál. A ráncos kéz problémája nem csak idősebb korban jelentkezhet, a kiszáradt hámréteg miatt idő előtt felbukkanhatnak a barázdák, ez ellen pedig főként megfelelő védelemmel tehetsz.

hirdetés

A vonzó, nőies megjelenéshez az ápolt, finom kezek éppúgy hozzátartoznak.  A puha kézfejek és a gyönyörű körmök vonzzák a tekintetet. Az idő múlása ezen a területen válik először szemmel láthatóvá, így már időben érdemes fellépni a ráncok megjelenése, a bőr megereszkedése ellen.

A szem a lélek tükre, a kezek pedig az idő múlásáról, némiképp az életmódról és a mindennapokról árulkodnak. Az igénybe vett, megviselt kacsók hamar kimutatják bosszújukat, már egészen fiatalon redőzötté válhatnak. Miközben a legtöbb nő gondos figyelemmel ápolja nap mint nap az arcát, mindenféle kencéket és hatóanyagokat bevet annak feszesen tartásáért, a kezek többnyire háttérbe szorulnak. Sajnos a bőr igencsak megsínyli a figyelmetlenséget, így aki nem helyezi fókuszba ezt a rendszeres megpróbáltatásoknak kitett bőrfelületet, hamar megtapasztalja az öregedés nyomait.

Ami miatt még inkább szükséges lenne a fókuszált figyelem, hogy a kezek sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a test bármely más bőrfelülete. Mindenféle vegyi anyaggal közvetlenül érintkeznek a nap során, és sokszor a problémamentesnek gondolt tevékenységek is befolyásolják a kéz bőrének állapotát.

 

Ráncos, foltos kéz? –  Így tehetsz a felgyorsult bőröregedés ellen

Mi történik a kézbőrrel?

Ahogy az arcbőr esetében, úgy a kezek terén is a kollagén felelős a bőrfelszín feszességéért, fiatalos megjelenéséért. A kollagéntermelődés az idő múlásával lassul, a bőr fokozatosan veszít rugalmasságából. Egyre dehidratáltabbá válik, aminek következtében szárazabb, érdesebb lesz a kacsók felülete. Egyre kevésbé tudja megtartani a nedvességet, ilyenkor már a halvány barázdák is láthatóbbá válnak.

A kacsók ráadásul nem csak a ritkább, elodázott ápolás következtében, valamint a rendszeres igénybevételnek köszönhetően öregszenek hamarabb. A vékony bőrfelszín, valamint a kevés zsírszövet miatt éppúgy idejekorán láthatóvá válnak az idő múlását jelző nyomok. A kollagén hiánya rögtön szemmel láthatóvá válik, a kezek állapota pedig jóval idősebbnek mutathatja viselőjét.

Ráncos bőr a kéz felszínén: hogyan érdemes ápolni?

A túlzottan gyakori kézmosás, a tisztítószerekben való pacsmagolás egyértelműen hozzájárul a folyamat felgyorsulásához. A tisztítószerek megvonják az olajat a bőrtől, brutálisan kiszárítják a felületet, repedezett és ráncos eredményhez vezetnek. Érdemes csökkenteni a kézmosások számát, valamint a szappan minőségén sem érdemes spórolni. A kézmosók összetételét vizsgálva számos hasznos hatóanyagra lehet bukkanni, s noha a kitűnő, tápláló verziók kissé drágábbak, hosszú távon mindenképpen megéri befektetni a kezek szépségébe és fiatalságába.

Takarításkor mindenképp viselj gumikesztyűt! Bár tényleg roppant kényelmetlen, sokan nem is igen tudják kesztyűben tisztára pucolni a lakást, a kacsók hálásak lesznek az odafigyelésért. Az alkoholban és mindenféle kemikáliában dúskáló fertőtlenítők elképesztően rossz hatással vannak a bőrre, így ajánlatos a szükségesre csökkenteni a bennük való nyúlkálást, pancsolást.

 

Az UV-sugarak káros hatása nem csak az arcbőrt érinti, a kezek területén szintén látványos, csúnya nyomot hagynak maguk után. Míg a strandon a legtöbben igyekeznek alaposan bekenni az érzékeny bőrfelületeket naptejjel, hogy elkerüljék a leégést, a fényvédő mindennapos használata még mindig keveseknél épült be a bőrápolási rutinba.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a fényvédő kencék rendszeres alkalmazásának fontosságát. Bár vannak, akik az arcbőrükre már kellő figyelmet fordítanak, a kacsókat sem árt megkínálni egy magas faktorszámú krémmel. A kezek általában szabadon vannak, így folyamatosan ki vannak téve az UV-sugarak okozta ártalmaknak.

Megfelelő hatóanyagokkal kell fellépni a ráncos látvány ellen. Ami az arcbőrnek jó, és öregedés ellen alkalmazod, azért a kezeid is hálásak lesznek. A-, D-, C-, valamint E-vitaminnal dúsított termékeket, olajokat alkalmazz, amelyek garantáltan megőrzik a bőr rugalmasságát. Az avokádóolaj, a mandulaolaj, vagy épp az argánolaj zseniálisan működik az igénybe vett kacsókon.

Hidratálás nélkül minden erőfeszítés hiábavaló. A hialuronsav vagy az urea elképesztő mértékben javítja a bőr vízmegkötő képességét, ami nélkülözhetetlen a ráncok elkerüléséhez. Érdemes olyan krémeket keresni, amelyekben ezek az alapvető fontosságú hatóanyagok bőséggel megtalálhatók.

A megfelelő olajokat, krémeket, akár konyhai alapanyagokat kombinálva te magad is készíthetsz házi pakolásokat. Miután vastagon bekented velük a kezeidet, húzz fel egy cérnakesztyűt, majd hagyd hatni a házi kencét egy ideig, hogy alaposan beszívódjanak a hasznos összetevők.

Minden hasznos összetevő egyetlen termékben

Számos olyan kozmetikum kapható, amelyek a kezek szépségéért, fiatalságáért felelnek. Ezek ötvözik az olajok és hidratáló összetevők, antioxidánsok hatását, miközben némelyiket még fényvédővel is felturbózzák. Rendszeres használatuk elengedhetetlen a sima, pihe-puha, feszes bőrfelszín megőrzéséhez.

 

Ráncos, öregedő kéz ellen érdemes bevetni az Yves Rocher pigmentfoltok elleni krémjét, amely 20-as fényvédő faktorral rendelkezik, így hatékonyan küzd az UV-sugarak káros hatása ellen. 3790 forintért vásárolható meg. A Nivea elképesztően könnyed és gyorsan beszívódó kézkréme szintén remekül működik pigmentfoltok ellen, 15 faktoros fényvédelemmel látja el a kacsókat. 3499 forintba kerül. A Vízangyal kék csomagolású kézkréme argánolajjal táplálja a kézbőrt, így igyekszik megelőzni az öregedési folyamatot. 1449 forintért vásárolható meg.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés